2011. március 23., szerda

Titkok (és egy titkos recept)

Vasárnap este Axellal elhatároztuk, hogy megnézzük a "szuperholdat". A hétvégén a Hold és a Föld közötti távolság 20 éve nem volt ilyen "kicsi", ezért a Hold elvileg 14%-al nagyobbnak és sokkal fényesebbnek látszott. Hogy megbizonyosodjuk a helyi hiradó állításáról, felmentünk a Parque del Cierroba (itt van Cosladaban), megfigyelni a holdat, és persze Ax vitte a kameráját is, hogy készítsen néhány felvételt.
Este 8 körül jött fel a Hold, először egy narancssárga pontot lehetett látni a horizont alján, aztán, számomra meglepően gyorsan tűnt fel fokozatosan az éjszakai égen a Hold: először narancssárga, aztán meg fehér színben. A narancssárga szín azért volt (Axel szerint) mert a "felkelő" Hold sok légrétegen át látszódik, ezért tűnik narancssárgának.(persze lehet nem ezt mondta teljesen de az az igazság, hogy nem értek hozzá). Azt nem tudom, hogy nagyobb volt-e valóban 14%-al, de az biztos, hogy ennyire szép és fényes teliholdat én még nem láttam, és valóban közelinek tűnt. A Hold nekem mindig is nagyon titokzatos valami volt: egy nagy tányér, olyan távoli, olyan misztikus..persze a cseh2-őn az esti mesében a kis lémpaoltogató emberke a mese főcím végén a holdat is "eloltja", hogy ne világítson- a tudásszintem kb. idáig terjed. Meg odáig, hogy a Hold fázis változásai hatással vannak az ár-apályra, hogy hatással vannak a női ciklusokra és még az állatok idegrendszerére és viselkedésére is. Vajon miért? Na, ez a titok... A dombtetőről ezen kívül remekül lehetett látni a repülőforgalmat: mindig elámulok, hogy a Barajas reptér hogy képes ellátni ekkora forgalmat: minden fél percben leszáll egy gép, általában 4-5 repülő várakozik és szépen sorban indulnak el a leszállópálya felé. Hihetetlen látvány, pláne sötétben!
Nem mi votunk az egyetlenek, akik megnéztük a Holdat: 3-4 fiatal lányzó is megérkezett, felmásztak a kilátóra és onnan bámulták a Holdat. Közben orvul letámadott egy boxer is: valószínűleg a lejebb haladó gazdája engedte el, ő meg felfutott körbenézni és ugrándozni egyet. Aztán eltűnt. A parkban rendődök is járőröznek: laza Toyota Raw4-el, ami az ilyen terepen is megállja a helyét (monduk jó minőségű murvás út van). Mikor másodjára ment el melettünk a terepjáró, meg is álltak a rendőrök mögöttünk. Két járőr szállt ki az autóból, majd az egyikük odajött hozzánk, és azt mondta:-Tudják, hogy itt nem lehet használni a kamerát?- értetlenül rábámultunk- Tényleg?- erre elnevette magát, és azt modnta:- Dehogyis, nyugalom, mi is a Hold miatt vagyunk itt. És szépen elkezdtek a telefonjukkal fényképezni. Majd két perc után elköszöntek, beültek a kocsiba és továbbmentek. Vicces fiúk ezek a spanyol rendőrök! (csendben megjegyzem, hogy az egyetlen hely, ahol valóban magas, tekintélyt parancsoló embert látni az a rendőrség. Viszont végtelenül udvariasak és segítőkészek, és a lovasrendőrökkel még fényképezkedni is lehet).
Amúgy vasárnap csilis babot is főztem, íme egy újabb titokra derül most fény: a Roxi-féle csilisbab receptje itt található:
Kb. 400 gr. darált hús (legjobb a marha, de bármilyen darált húsból meg lehet csinálni, ami nem zsíros. A hús mennyisége lehet persze több is, ki, hogy szereti)
Kb. 400-500 gr. bab (vörösbabbal az igazi, de megteszi bármilyen bab is, pl. fehérbab. A nagyszemű tarkababot nem ajánlanám hozzá)
2 fej hagyma (vagy 1 nagyon nagy fej- minél hagymásabb, annál jobb)
2-3 duci gerezd fokhagyma
1 paradicsomkonzerv (főzőparadicsom, ha sűrített paradicsomot használunk, akkor két kis konzerv, de én inkább a normál hámozott paradicsomot vagy a fél literes paradicsom alapot ajánlom)
1 kukorica konzerv, vagy 25 dkg. morzsolt kukorica (ízlés szerint ez is lehet több)
Pár evőkanál olaj
Jalapeno paprika (ízlés szerint, ez el is hagyható- én, mivel Ax nem szereti a csípőset nem szoktam tenni bele, de ha van benne, az jó kis kraftot ad neki)
Fűszerek:
-só
-bors (módjával, ne ez adja meg az erejét)
-római kömény
-csili (ízlés szerint. ki mennyire szereti csípősen, de mindenképpen legyen benne)
Ha nem akarunk a sok fűszerrel bíbelődni, akkor használhatunk chili con carne alapot is, ebben az esetben viszont a paradicsom konzerv felét tegyük csak bele)
Elkészítés:
Főzzük meg előre a babot sós, vízben egy kis fej apróra vágott hagymával. Ha konzerv babot használunk, akkor természetesen nem kell főzni a babot.
A hagymát vágjuk apróra, kis olajon pirítsuk üvegesre egy jó nagy lábosban vagy nagy és mély serpenyőben, de lehet wokban is.
Ha a hagyma megpirult, tegyük hozzá a darált húst és pirítsuk le azt is. Ha már a hús lepirult, adjuk hozzá a fokhagymát is apróra vágva. Öntsük rá a paradicsom konzervet is. Rottyanjon egyet, majd mehet bele a bab. (ha sok vízben fúztük a babot előzőleg, nem kell az összes vizet hozzáadni- egy kb. főzelék sűrűségű étel kell legyen a végeredmény). Adjuk hozzá a fűszereket. Ha chili con carne alapot használunk, akkor, mivel az alap besűríti az ételt, szükség lesz még egy kis vízpótlásra.Ha jalapenot is rakunk bele, azt is most kell, hogy kioldódjon az íze, de ne főjjön szét. Végül adjuk hozzá a kukoricát is. Keverjük jól el, hagyjuk rottyani újfent és kész is van!
Mivel tálaljuk: tortillachipssel, sült krumplival vagy kenyérrel egyaránt finom, de én leginkább egymagában szeretem enni. István pedig plusz egy tényér chilis babbal szereti :-)
Lehet mellé jalapenot és chilit kínálni ha valaki erősebben szeretné.
Jó étvágyat hozzá!
Most már egy titokkal kevesebb :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése