2011. március 7., hétfő

Chueca

Vannak Madridban kedvenc helyeim. Ezek azok a helyek, ahol ha sétálok, akkor azt mosolyogva teszem, rácsodálkozok a szépségre, a bájra, és ilyenkor szoktam rettenetesen örülni annak, hogy Madridban élek. (de furcsa ezt leírni). Ilyenkor boldog vagyok.
Az egyik ilyan kedvenc helyem a Chueca. Ez egy madridi negyed, a Gran Vía és a Recoletos által határolt területen, a város központjában, és valahogy mégsem annyira ott.
A Chueca Madrid egyik régi negyede, tele tündéri régi házakkal, csodás, virágos erkélyekkel, szűk, macskaköves utcákkal, csodálatos, pici terekkel és parkokkal. Nagyon különleges üzletek is vannak erre: galériák, designer boltok (itt ne nagy márkákra gondoljunk, hanem helyi művészek, alkotóközösségek boltjaira), ahol meglepően jó áron egyedi darabokat lehet megvásárolni.
A környéken (mint Madriban általában) nagyon sok a kávézó, a bár, az étterem, az élet itt egy percre sem áll meg! Ez a negyed valahogy mindig nyüzsög, de ez egy cseppet sem zavaró, hanem inkább lenyűgöző! Tetszenek a színek, az illatok, az emberek, a forgalom, a piac, a virágosok (jé, itt vannak), a különleges üzletek (pl. cirkuszi kellékek boltja), és az egész hely hangulata. A magas házak és a szűk utcák miatt (5-7 emelet), itt a nap is máshogy süt- amikor süt a nap, akkor a házak között átszűrődve különleges fényt ad, és szerintem ez a napfény az, amiért szeretem ezt a negyedet. Ahogy mindent olyan különlegesnek világít meg.
Ráadásul innen egy laza séta (és lejtmenet) a Gran Vía, ami Madrid együk ütőere, és ugye már 100 éves!
A Chuecaba sokan azért "félnek" bemenni, mert ez Madrid melegnegyede. Mondjuk aki ide fél bejönni, az meg is érdemli!!! És akkor mi van, ha ez Madrid melegnegyede? Semmi! Nem tudom, kinek, milyen képzelgései vannak ezzel kapcsolatban, de egyrészt azért, mert errefelé sok meleg pár bérel lakást, még nem rossz a közbiztonság, mág nem néznek ki senkit, mert esetleg nem meleg, és amúgy is... nem mindegy?? Ide ugyanúgy lehet jönni sétálni, vásárolgatni, nézelődni, vagy bulizni. Köztudott, hogy a melegek nagyon nyitottak, és befogadóak és nagyon toleránsak is. És itt senkit sem fognak sem melegek, sem mások zaklazni, mert ez egyszerűen nem így megy. Amúgy meg, mivel itt a házak régiek, sok idős ember is él, kedves nénikék, akik csoszogva sétáltatják a dagi tacskójukat. De ha csak és kizárólag melegek élnének itt, akkor is ez lenne az egyik kedvenc negyedem, mert ez egyszerűen egy jó hely.
Úgyhogy aki esetleg eddig ezt kihagyta a madridi városnézésből, az gyorsan pótolja be, mert nem tudja, mit veszít!
Mi is itt sétáltunk Axellal szombat kora délután.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése