2011. január 31., hétfő

TV és mozi

Most, hogy időmilliomos vagyok (legalább valamiben annak mondhatom magam, hihi), van időm TV-t nézni. Ha valaki azt hiszi, ogy Magyarországon a kereskedelmi TV-k színvonala a legrosszabb a világon, az téved. Spanyolországban sem jobb a helyzet.
Jelenleg 8 csatornát tudok nézni itt Madridban, nincs bekötve kábel TV, ez a szimpla 8 spanyol adó. A TVE (televisión espanola) a közszolgálati adó, ahol reggel folyamatos hírműsorok vannak (értsd: 10 percenként ugyanazokat a híreket ismétlik), majd jön a Desayuno (reggeli) c. műsor, ami inkább a régi Nap-keltéhez hasonlít: politika, közlet, napi szintű hírkommentárok, lapszemlék. A meghívott vendégek általában újságírók, illetve egy-egy politikus is előfordul. Ma konkrétan a Spanyol elnök, Jose Luis Zapatero volt a vendég, aki megmagyarázta a nyugdíjreformokat. Aztán délelőtt kezdődik a La manana (a délelőtt- fordítsuk így, bár ez is reggelt jelent), ami egy magazinműsor, vendégekkel, főzőcskével, stb. , olyan, mint otthon a Mokka vagy aReggeli. Aztán délután meg jönnek minden csatornán az amolyan délutáni talk-showk. Itt az a különbség, hogy amolyan "szakértőként" celebeket hívnak be és aktuális pletykákról beszélgetnek, kommentálják őket (legutóbb az volt a téma, hogy David Bisbal feleségének feltöltötték-e a száját), tehát nem olyan, mint az otthoni, ahol mindenféle lúzert hívnak be, hogy valami aktuális témáról csevegjen velük a másorvezető- itt minden meghívott vezeti a műsort, max egy moderátor van. Szóval nagyon mélyreszántó a műsor, na. Aztán persze itt is vannak sorozatok: 2-től a 8-as csatornán megy a McLoad lányai (Las hermanas Mc Load spanyolul), illetve a 6-oson hamarabb véget érnek a talk showk, és először a Numbers megy (Gyilkos számok), majd a Cold Cases (otthon Döglött Akták), utána meg az NCIS. (a CSI Miami a 4-esen). Aztán 8 óra körül kezdődnek a hírműsorok, először lightosabban, aztán pedig 9-től a hiradók. 10-től meg Bones (azt hiszem Csontok volt a magyar címe). Hetente egyszer van Copa del Rey fociközvetítés, illetve vasárnap is közvetítenek egy bajnokit és van, amikor teniszt is. Az 1-esen pedig kézilabdát közvetítettek a héten. A vasárnap esti "moziverzum, itt a Hét filmjének (La pelicula de la semana)hívják 10 után kezdődik, hiába, itt hozzá kell szokni, hogy reggeli 9-10 körül, ebéd 1-2 körül, vacsi meg szigorúan 9 után. Szóval ez a TV kínálat.
Szombaton moziban voltam Berangere-el (Ax barátnője). Mivel vannak amolyan csajos filmek, amiket nem néz meg pasival az ember jó ötletnek tűnt, hogy elmenjünk. A Palacio del Hielo-ban voltunk, ez van legközelebb Beahoz. (amúgy ez egy jégcsarnok, a földszinten üzletekkel, az emeleten éttermekkel és a 2. szinten pedig a mozi és a jégpáya van). Igazából a film maga nagyon jó volt (Morning Glory: Harrison Ford, Diane Keaton és Rachel Mc.Adams, tényleg nagyon szórakoztató, még spanyolul is!), de a tömeget elég nehezen viseltem. Ugyanis, a földszinti üzletekben tömeg volt. Mit tömeg! Igen, ugye leárazások vannak, és ilyenkor megőrülnek az emberek. Ráadásul nem az én korosztályom, hanem az ilyen tizenéves csitrik töltik meg a plázákat ilyenkor: hangosak, büdösek, bunkók, és udvariatlanok. Tudom, "ezek a mai fiatalok"-ez az öregség első jele, de akkor is! Borzalom. Sajnos az ilyen tucatboltok, mint a Blanco meg a Bershka, pont nekik vannak kitalálva. (megjegyzem a Blancoban láttam egy nagyon jó cipőt, lehet majd megveszem). Csak az a baj, hogy nem lehet nyugodtan vásárolni, sem nézelődni. Sorok vannak a próbafülkékél és a pénztáraknál is. Úgyhogy hopeless...

Még egy dolgot megállapítottam a hétvégén: itt mindent cukroznak. A pizza, amit péntek este ettünk édes volt, a sajtos nachos, amit a moziban ettem, édes volt...nem tudom minek mindent megcukrozni??? Borzalom! Ezek az emberek nem ismerik az ízeket! Hallló! El is határoztam, hogy főzök nemsokára egy jó gulyáslevest, pedig nem vagyok oda a magyaros ételekért.
És visszatérve a mozira: itt mindent leszinkronizálnak. Alig lehet feliratos filmet látni, azok is inkább 1-1 vetítésre koncentrálódnak, hogy a külföldiek is mehessenek moziba. engem mondjuk nem zavar, csak az, amit már korábban leírtam, hogy minden angol kifejezést és nevet spanyolosítanak. Vasárbap este A sziget volt a hét filmje a tv-ben, aminek a főszereplője: "IvánMekgregor és Eszkarlett johanszon" voltak. Mókás.
Még mielőtt megkapnám, hogy egész nap a TV előtt növesztem a fenekemet, elmondom, hogy vasárnap egy óriási sétát tettünk a Parque del Cierroban, nagyon szép, nagy park, meg Cosladaban is sétáltunk. Axel meg végre kipróbálhatta a fényképezőgépét, amit Anikó küldött. Hétköznaponként meg lejárok a gym-be mozogni egy kcisit. Szóval nem punnyasztom el magam!

2 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, Dr. Csont volt az nálunk. De ez nem is számít! :-)

    És nem, nem te öregszel, Roxa, tudományosan is bizonyított tény, hogy a mai fiatalok 20 körül és alatt - másik univerzum. :-P :-D

    GyKati

    VálaszTörlés
  2. Eredetileg azért csatlakoztam rá a ház antennájára, hogy nézzem a Forma-1-et, de már kicsit megbántam. (o:

    VálaszTörlés