2011. január 18., kedd

Rebajas

Ez az egyik itteni varázsszó.
A "rebajas" szó leértékelést jelent. Magyarul a szezonvégi kiárusítást.
Spanyolországban a rebajas-t igen komolyan veszik. Az év eleji vásár január 7-ével indul és eltart általában február végéig. Először csak 30-40%-ot engednek, aztán jön a "segundas rebajas", vagyis a második vásár, amikor még többet engednek, itt lehet akár 70% -al olcsóbban is beszerezni vágyaink ruháját/cipőjét/táskáját/bármijét.

Az utolsó hullám pedig az, amikor szinte az ember után dobják a leértékelt árut: ilyenkor van, hogy 1,99 vagy 3,99 Euróért el lehet vinni az utolsó darabokat is.
ha van időszak, amikor érdemes Spanyolországba jönni egy kis shoppingra, akkor az biztos, hogy a leértékelések ideje. egyrészt, mert az otthoninál tényleg olcsóbban szerezhetők be a cuccok, (sic! de rossz ez a szó ide), illetve, mert az itteni kollekciók Magyarországon még 2 év múlva is "trendik" lesznek. (sic!2- utálom azt a szót, hogy, "trendi"- legyen inkább divatos)

És hogy hol vásároljunk?
Ha nem merünk kilépni a konfort-zónánkból, akkor mehetünk a már jól ismert: Zara-Mango-H&M-C&A- Bershka vonalon, itt ezen üzletek mindegyike megtalálható. De adhatunk esélyt a pénztárcánkhoz mérten más márkáknak is.
Ha a megfizethetőbb (értsd olcsó, de jó minőségű) üzleteket keressük, akkor a Sfera, Blanco, Lefties üzletekbe térjünk be. Olcsón, abszolút szezonális darabokat találhatunk itt, de ne várjunk világmegváltó dolgokat: pont arra jók az itt kapható ruhák/cipők/kiegészítők, hogy mondjuk egy szezon erejéig hordjuk őket.
Ha egy picit ínyencebbek vagyunk, akkor legyünk bátrabbak, és ha mondjuk ki is kell egy kicsit jobban nyitni a pénztárcánkat, akkor is érdemes megfontolni, hogy vajon megéri-e egy kicsit többet befektetni álmaink ruhájába (stb-ébe), de az a darab egyrészt Budapesten egyedi lesz, másrészt esetleg tartósabbnak bizonyul.
Ha ez utóbbi megoldás mellett döntünk, akkor a következő márkákban érdemes gondolkodni: Adolfo Domingez (outlet a Fuencarral és a Gran Vía sarkán!), Pedro del Hierro (Colón-nál van az üzlet, ahol tegnap majdnem megvettem egy gyönyörű táskát), Tous (nem értem miért szűnt meg a budapesti bolt- én tegnap potom 30 Euróért vásároltam egy pénztárcát és nagyon vissza kellett fognom magam, hogy ne vegyek meg egy álomszép zöld táskát), Pilar Burgos (cipők és táskák), Cortefiel, Massimo Dutti. A két utóbbi üzletből sok van, úgyhogy esélyes, hoyg a várost járva több üzletbe benézhetünk.

Általában véve az olcsóbb árfekvésű üzelteket elsősorban a tinik látogatják, lévén az árak és a méretek nekik kedvznek. Aki 75B-nél nagyobb mellbőséggel rendelkezik, az a Blancoban, Lefties-ben elég nehezen fog méretet találni, de a többi üzletben valószínűleg nagyobb sikerrel jár. (itt jegyzem meg, Sapnyolországban a H&M-nek is van XL kollekciója a nagyobb méretű vásárlóknak)
Hol vásároljunk?
Madridban (és általában minden nagyobb városban) is elterjedt, hogy a város szélére óriási (de tényleg óriási) bevásárló központokat építenek, így az emberek egy része itt vásárol. A turisták, vagy akik a belvárosban dolgoznak, nos, ők vásárolnak a városban. Ha nincs idő/lehetőség/kedv kimenni egy ilen külvárosi shopping centerben (megjegyzem, csak ezért nem is érdemes menni, hacsak valaki nem a környéken lakik), akkor Madridban a Goya, Gran Vía, Sol, vonalon érdemes mozogni, esetleg az Argüellesnél.
mindenképpen térjünk be egy Corte Inglés áruházba. Nekünk, magyaroknak kicsit Skála utánérzésünk lehet, de itt valahogy ez az áruház modell működik: emeletenként változó osztályok, márkák széles tárháza (designer darabok is!), az árfekvés még rebajas idején is kicsit magas, és mégis működik!
Ha designer outletre vágyunk, akkor Las Rozas de Madrid. ide is tervezek elmenni, ha megtettem, akkor beszámolok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése