2011. január 18., kedd

Sztereotípák

Itt az ideje, hogy megdőljön néhány sztereotípia a spanyolokkal kapcsolatban!
1. Tapas
A tapas nem egy étel, hanem egy ital mellé felszolgált rágcsálnivaló, ami lehet akármi: a sósmogyorótól kezdve az olivabogyón át a sonkáig. Bármi, ami a bár felszolgálójának eszébe jut. Aki tapssal akar jóllakni, annak nagyon durva összegeket kell a bárban hagyni.
Ha éhesek vagyunk, akkor inkább szánjunk 8-12 eurót egy napi menüre. A napi menü egy első és egy második fogásból áll (áltlaában 3-3 féle ételből válogathatunk), ezután egy desszert vagy kávé, és a menü mellé jár 1 pohár üdítő, sör vagy bor. Spanyolországban teljesen normális dolog, hogy az emberek a menü mellé sört vagy bort isznak, utána visszamennek dolgozni...az alkohol szint tolerancia 0,04%, ebbe ez még belefér. Amúgy ezidáig ez az egyetlen ország, ahol már jártam, és ahol a Mekiben vagy a Burgerben is lehet sört kérni a menü mellé.
2.Siesta
Nagyon téved az, aki azt hiszi Madridban van siesta: ugyanis nincs.
Mióta a város széli bevásárló központok megnyíltak, gyakorlatilag a siesta intézménye megszűnt: a kis boltok is kénytelenek nyitva tartani egész nap, hogy megtartsák a vevőket. szezonon kívül előfordulhat, hogy egy-egy üzlet bezár délutánra, de nem ez a jellemző. Persze kisebb városokban, vagy a tengerparton, üdülőövezetekben van még siesta, de Madridban nincs.
Arra azonban nem árt odafigyelni, hogy vasárnap a spanyolok nem dolgoznak, így legfeljebb a souvenir boltokat találhatjuk nyitva. (kivétel minden hónap első vasárnapja, amikor minden nyitva van)
3.Machók
Háááát..el kell keserítenem minden olyan nőt, aki spanyol machóról álmodozik, mert a valóság az teljesen más. A spanyol férfiak (ellentétben az olaszokkal) alacsonyak, köpcösek (vagy nyüzügék) és ápolatlanok. egy kezemen meg tudom számolni hány olyan férfit láttam, akire érdemes volt másodjára is visszanéznem. Úgyhogy aki igazi machókra vágyik az inkább Olaszországban vagy Franciaországban keresse az ideálját. (hacsak nem a fent leírt típusra bukik)
remélem, ezzel nagyjából tisztába tettem az előítéleteket.
Midnezt azért írtam le, mert ezeket a kérdéseket szokták a leggyakrabban feltenni, így amikor majd tényleg az itteni életemről írok, ezek a témák már fel sem merülnek majd. (na, talán egy kicsit).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése