2011. január 21., péntek

Munkakeresés

Iagzából most erről szólnak a napjaim.
megtehetném, hogy egész nap csavargok a városban, reggelizek egy kávézóban, ebédelek egy vendéglőben, közben várost járok, nézelődök, vásárolgatok...és ez mind nagyon szép és jó lenne, de a valóság teljesen más.
A hétfői napot valóban ennek szenteltem: turistáskodtam, újra felfedeztem azokat a helyeket Madridban, ahol már jártam, és valóban kávézóban reggeliztem és egy vendéglőben ebédeltem. Nézelődtem, és vásárolgattam is (Tous pénztárca! Nagyon aranyos!)
Bármennyire is kedvemre való lenne ez az életvitel, miszerint csavargok, vagy egy kávézó teraszán ülve figyelem az embereket, és próbálom kitalálni milyen életük lehet, miközben kortyolgatom a kávémat és falatozok a corissant-omból, nos ez bámrilyen jó lenne, ezt nem engedhetem meg magamnak.
Munkát keresek, és az a legfőbb célom, hogy ne éljem fel a tartalékaimat.
Márpedig amíg nincs munkám, addig csak moderáltan lehet lazítani.
Na, de hogy is néz ki a munkakeresés?
Először is kell hozzá egy friss, profi önéletrajz. Ez kezdődik egy összefoglalóval az eddigi tapasztalataimról, a kézségeimről és a nyelvtudásomról. Utána jönnek a személyes adatok, majd az iskolai végzettség, az egyéb tanfolyamok és a nyelvtudás részletezése. Majd a következő szakasz az eddigi szakmai tapasztalatokat részletezi. Ideális esetben ez az önéletrajz két nyelven: spanyolul és angolul is rendelkezésre áll. (jelentem, az én esetemben ez így van)
Tehát ha már van önéletrajz, akkor jön a keresés. Napjainkban a legjobb az interneten keresni. Többféle kíváló állásportál van, itt be lehet állítani olyan szűrőket, hogy csak a nekünk releváns állásokat hozza ki. Tehát ezt naponta nézem, és naponta jelentkezek egy csomó helyre.
A neten nem csak állásportálok vannak, de vannak nagyobb fejvadász cégek, akik lehet, most éppen nem hirdetnek nekem való pozíciót, de ide is mindenképpen fel kell regisztrálni, és fel kell tölteni az önéletrajzot, mert ha majd a fejvadászok keresnek az ügyfeleik igényehez igazodó profilú jelöltet, jó, ha az én önéletrajzom is ott van. Ha már kilőttük a fejvadászokat és az állásportálokat, akkot jön az a fázis, amikor az általunk prefelált vállalatokhoz direktbe elküldjük az önéletrajzunkat. Én ma pl. ezt tettem. Elküldtem azokra a helyekre, ahol szívesen dolgoznék.
A másik út, amikor a net mellett személyesen is bemegyünk a tanácsadó/fejvadász cégekhez. Én Szerdán két helyen is voltam, mindkét helyen egy rövid interjún vettem részt. Mindkét helyen kedvesen, udvariasan és profin viselkedtek, de természetesen egyik helyen sem ajánlottak azonnal semmit.
A harmadik helyen pedig közölták, hogy menjek vissza ha megvan a NIE-m (külföldiek azonosító száma). Még szerencse, hogy a cég portáljára regisztrálva vagyok, és ott nem kellett NIE.
Tehát ezeket a lépcsőket járom/jártam végig. Az eredmény? Meglátjuk.
Spanyolországban sokkal több az álláslehetőség. Naponta, csak az én profilomba vágó állások száma megközelíti a 70-80-at, van, hogy több is. Igaz ugyanakkor, hogy a jelentkezők száma is több, és nagyobb a konkurencia. Kérdés, hogy az adott munkát hirdető számára mi a fontos? Valóban kvalifikált, jó munkaerőt felvenni, aki TÉNYLEG beszél nyelveket, vagy megelészik "Pepitóval" ( a helyi erő, nálunk Gipsz Jakab), aki David Beckham nevét is Dávíd Békam-nak ejti?
A kérdés nemsokára eldől.
Amúgy a fent leírtak nem csak a madridi álláskeresésre alkalmasak, hanem úgy álláskeresésre általában. és így letudtam a napi jótanácsot is :-)

1 megjegyzés:

  1. Szia! Elkezdtem a blogodat olvasni, az elejétől, rendesen. A Beckham kiejtéséről annyit, hogy magasan kvalifikált, angolul jól ( de spanyol akcentussal) beszélő ismerőseim is így mondták. Szerintem egyátalán nem ciki, és semmilyen tudásnak nem fokmérője. További kedvenceim voltak még az U-dos meg a Renoll.

    VálaszTörlés