2011. január 24., hétfő

Éttermek

Előre szólok: nem a spanyol ételekről lesz szó. Sem tapas, semmi ilyesmi!
Na, szóval...igazából arról van szó, hogy valahogy nem tudom megérteni az ittenieket.
Vannak ugye a standard gyorséttermek: Burger King, Meki, KFC. Ide azok járnak, aki vagy nem tudják mit egyenek, de itt legalább biztosra mennek. Vagy anyukák/apukák, akik nem tudják hova rakni a gyerekeket, és itt legalább magukban elvannak a játszósarkokban (és természetesen iszonyat hagosak, kiabálnak, sikítoznak, stb.), illetve a bevándorlók, akik viszont valami miatt nem akarnak otthon főzni, és mégis olcsón szeretnének jóllakni.
Ezeken a heyleken egy menü ára 7 EUR körül mozog, de lehet már 4,50-ért is menüt kapni.
Emellett vannak a "Menu del día" az éttermekben. Ezeken a heyleken egy első fogást és egy másodikat lehet választani, általában 4-4 féle első és második van, szóval valahogy csak össze lehet rakni egy menüt. Ehhez jön az üdítő vagy bor vagy sör, illetve a desszert és/vagy a kávé. Ezek a menük általában 8-12 EUR körül mozognak, ahol ennél többe kerül, az lenyúlás. Igen ám, de azért mondjuk minden hétköznap ennyi pénzt kiadni menüre kicsit durva, mondjuk egy 10 EUR átlaggal számolva minden munkanapra, az egy hónapra vetítve 200 EUR. Ami mondjuk sok.
Aztán vannak a Premium gyorséttermek. Éb hívom így őket, igazából amerikai jellegű éttermek, normális asztal, á la carte, de amerikai láncok: Foster's Hollywood, Friday's és a nagy kedvencem a Hard Rock Café. Itt sokat és jókat lehet enni, mondjuk átlag 20-25 EUR/fő áron, de ebben 3 fogás és minimum 2 ital benne van. Eddig ritkán jártam ilyen helykre, legutoljára a szülinapomon voltunk a Fosterrsben.
Most szombaton, az egész napos csavargást akartuk levezetni egy laza vacsorával. Még poénkodtunk is, hogy a Hard Rockba kéne menni, de nem akrtunk 70 EUR-t otthagyni a vacsoráért. Viszont Berangere (Ax barátnője) lakhelyének közelében van egy étterem, amit a kolleganőjének az embere vezet, ő országos hírű chef is. Mivel ez nem egy sűrűn látogatott része Madridnak, és mivel útba esett, kézenfekvő volt, hogy ide megyünk. Előételnek kroketteket kértünk, ezt salátával hozták, főételnek Ax és Bea halat, jómagam kalamárit ettem, hármunknak kértünk 1 adag sültkrumplit. Szintén 1 desszertet kértünk, 3 -an osztoztunk rajta. Megittunk 2 kör üdítőt. Nagyon finom volt az étel, szó se róla, de nem értettem, hogy mindezért miért hagytunk ott 77 eurót???? Mégiscsak egy egyszerű étterem, semmi extra, ráadásul itt Spanyolországban a hal és a tengeri herkentyűk beszerzési ára sokkal olcsóbb, mint a húsé! (amiből mindjuk egy jó steaket eszel). Ráadásul, például, amikor tavaly februárban Janival voltam Madridban, akkor a központban vacsoráztunk, kb. ugyanezt, és fizettem érte 20 eurót, kettőnkre. Szóval értetlenül állok a dolog előtt, de ez a szombati kaland megerősít abban, hogy Spanyolországban étteremben enni nagy luxus, illetve nagyon meg kell nézni hová ül be az ember. Ha a jövőben ilyen házon kívüli vacsira támad kedvem, akkor irány a Hard Rock Café, bármennyire nem autentikus spanyol!

2 megjegyzés:

  1. amikor tavalyelott voltunk, a Fostersben baromi jo hamburgert ettunk, ráadásul a free refilles kolaakciot is erosen kihasznaltuk :D jo volt nagyon

    VálaszTörlés
  2. Hozzátenném, hogy mindezt "ismerős" számlázta ki...

    VálaszTörlés