2011. július 7., csütörtök

Orgullo

A szó jelentése büszkeség. Múlt héten szerdától szombatig volt Madridban a Festival de Orgullo, vagyis a Büszkeség fesztivál. Igen, a meleg büszkeség fesztivál.

Örülök, hogy egy olyan országban élek, ahol nem kell óriási „coming out”-ot keríteni annak, ha valaki a saját neméhez, vagy mindkét nemhez vonzódik vagy transzszexuális, hanem itt ezt teljesen nyíltan és normálisan fogadják, vagy meg sem kérdezik, mert annyira nem ez a fontos.

Példának okáért a kollégáim közül is jónéhány meleg van. Vicente, aki mexikói, Anibal, aki spanyol, Robson, aki brazil, Stefano, aki olasz...és valahogy pl. Amikor az ember rákérdez, hogy mi van, csak annyit mond, „eres gay?” „si”, kb. Mintha annyit kérdezett volna, hogy zöld –e a szemed...ez itt a világ legtermészetesebb dolga, messzemenően tolerált. Mert nem az a fontos, hogy milyen a bőröd színe, vagy hogy kihez vonzódsz, hanem hogy milyen ember vagy.

Madridban nagyon erős a meleg közösség, és nagyon sok férfi és nő azért választja Spanyolországot a hazájának mert itt egyrészt legális a melegházasság, másrészt mert nagyfokú irányukban a tolerancia.

Madriban a Festival de orgullora idén 200,000 turista érkezett a világ minden tájáról. A fő helyszín a Chueca volt, amit Madrid meleg negyedeként tartanak számon (korábban már írtam ról), de a legnagyobb baklövést követi el az az ember, aki nem megy el arra körülnézni, mert ez Madrid egyik legszebb negyede a maga régi házaival, szűk utcáival érdekes üzleteivel és jó kis bárjaival, éttermeivel.

A fesztivált szerdán délután Esperanza néni nyitotta meg, aki 80 éve (!) él a Chueca negyedben, és aki láthatóan örül a fesztiválnak. Maga a program rettenően változatos volt: színházi előadások, beszélgetések, meghívott vendégekkel, filmvetítések, kiállítások és minden este koncertek. Szombaton este volt a buli csúcspontja, amikor Madrid-szerte fiesta volt, de a Chueca helyszínén 1 millió ember bulizott. Hogy elkerüljék a nagy zaj miatti panaszokat, idén mindenki vitte magával a kis fejhallgatóját és a szervezők egy zárt frekvenciára vezették ki a hangot, ezért a téren hangos zene nem, csak táncoló, szórakozó tömeg volt.

A fesztivál után 176000 kiló szemetet vittek el állítólag a helyszínekről..gondolom fogyott a sör rendesen :o)

A legjobb az egészben az, hogy Madrid örül ennek és a madridiak is. Ezeken a rendezvényeken melegek és nem melegek buliznak együtt, több kollégám/kolléganőm is kint volt a rendezvényeken hol a Chuecan, hol a la Latinan vagy a lavapiesi buliban.

És hát mi más lehetne a célja egy ilyen fesztiválnak, mint az, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket? Hogy az, aki szkeptikus, vagy valami miatt nem tud mit kezdeni azzal ha valaki meleg vagy biszexuális, akkor jobban megismerje őket. Kár, hogy Magyarországon az a téma, hogy válasszák szét a felvonulókat és az ellentüntetőket. És amikor megkérdezel valaki mi baja a melegekkel azt mondja, hogy nem normálisak..az normális, hogy minden indok nélkül utálunk valakit? El lehetne ezen gondolkozni...

Mindenesetre az Orgulloval megkezdődött a fiesta-szezon nem csak Madridban, hanem országszerte...szeptember végéig minden hétvégére esik valami fiesta...sőt, van, hogy több is, pl. Júliusban 1712 fiesta lesz Spanyolország szerte de szeptemberben még ennél is több. Úgyhogy let’s party, VAMOS A LA FIESTA! És egyáltalán nem számít milyen vagy külsőre, orientációra...csak az, hogy milyen vagy belsőre...és érezd jól magad, elvégre itt a nyár!

1 megjegyzés:

  1. A kolegáimnak (kettő kivételével mind madridi) inkább nem említem, hogy örülnek a gay fiestanak, mert ők még nem tudják, hogy örülniük kéne. (o:
    Ellenben szapulják rendesen a dolgot. Nem a nemi identitást, hanem a parádézást.

    VálaszTörlés