2011. július 30., szombat

Kijövetel

Előre bocsájtom, hogy ez a bejegyzés nem azoknak szól, akik a barátaim, és tervezik mostanában vagy a közeljövőben, hogy kijönnek Spanyolországba szerencsét próbálni.

Velük sokszor beszélgetek és megpróbálok segíteni, ahol csak tudok.

Ez inkább azoknak szól, akik unos-untalan zaklatnak, hogy tudok.e kint valami melót mert akkor ő jönne, meg, hogy ő jönne és szerezzek lakást, melót, meg intézzem el a papírokat helyettük és akkor ők majd jönnek. Ezek az emberek azt hiszik, hogy gondolnak egyet és akkor máról holnapra kijönnek, és aztán itt elkezdődik a gondtalan élet, hawaii, dizsi, napfény, coca-cola.

Nos nekik van néhány jó tanácsom, hogy mielőtt csomagolni kezdenek, mit is gondoljanak át.

Kijönni egy olyan országba, ahol 20,5%-os a munkanélküliség nagy bátorság. Először is, mindenképpen elég kvalifikáltnak kell lenni ahhoz, hogy itt az ember munkát kapjon, vagy átlagon felüli mennyiségben kell idegen nyelvet beszélni, vagy valamiben nagyon tapasztaltnak kell lenni, esetleg be kell mutatni egy vagon referenciát, ahhoz, hogy itt munkát kapjon valaki.

Tehát ha valaki csak úgy kijönne „szerencsét próbálni” nyelvtudás, és minden nélkül, egy szál bőrönddel...az minimum vakmerőség, és kevés kivétellel az ilyen próbálkozás eleve kudarcra van ítélve.

De nézzük sorjában mi kell ahhoz, hogy valaki itt érvényesülni tudjon.

1. Papírok.

Amíg nincs NIE-d nem fognak alkalmazni. És pont. Elvileg, jogszabály szerint 3 hónapig tudsz NIE nélkül dolgozni, de ez csak elviekben van így. Szóval ha csak nem a dél-spanyolországi narancsszedés az álmod, ahol 3-400 eur-t keresel egy hónapban, ami pont arra elég, hogy ne halj éhen, akkor jobb, ha addig nem is nagyon strapálod magad, amíg nincs fix NIE időpontod, esetleg már a NIE a zsebedben. Ezen kívül kell egy numero de seguridad social (TB szám). Mielőtt kijössz egy E-140-es nyomtatványt kell igényleni az OEP-nél a Teve utca és a Róbert Károly út sarkán (ha budapesti vagy), ez arra szolgál hogy igazolja magyarországi munkaviszonyodat a későbbi nyugdíj megállapításnál kell. Ugyanitt kérni kell egy nemzetközi TB kártyát, ami 45 napig érvényes, de utána vagy Magyarországra, vagy Spanyolországban (ha már van munkahelyed) fizetned kell TB-t.

2. Munkakeresés

Ha már van NIE-d nagyobb az esély a munkára. Papírok nélkül senkit sem vesznek fel, mert nem bíznak senkiben, van itt elég bevándorló és van miből meríteni, hiszen van

elég munkanélküli is. Munkát keresni kétféleképpen lehet: interneten regisztrálni a nagy álláskereső portálokra (infojobs, infoempleo, monster, page personnel, illetve az munkaközvetítő cégeknél: Adecco, Randstad, Manpower, Flexiplan, stb.) Ez nem kis meló, mindenhol regisztrálni kell, minden nap (!) végig kell nézni a friss állásokat- nem viccelek, nekem volt olyan nap, hogy reggel 8-tól délután 3-ig csak munkát kerestem ezeken az oldalakon. Persze, lehet szűrni is eleinte, mit szeretnénk, mit nem, elvállalni.

A másik módja az álláskeresésnek az, hogy járjuk a várost, és ahol látunk kirakva valamilyen hirdetést, hogy munkatársat keresnek, oda bemegyünk és jelentkezünk. Éttermekbe, üzletekbe sokszor így lehet bekerülni.

3. Nyelvtudás.

Ha nem beszéled a nyelvet legalább társalgási szinten, nem is érdemes elindulni. Ezt tényleg komolyan mondom. Hacsak nincs olyan szerencséd, hogy a munkád során nem érintkezel spanyolokkal, de amúgy a nyelvtudás elengedhetetlen. Itt nem beszélnek nyelveket az emberek, ami ugyan most változott egy kicsit a válság hatására és legalább angolul sokan kezdtek el tanulni de elég durva az akcentusok, amit csak nagyon jó angoltudással lehet érteni. Szóval hacsak nem olyan munkára jössz, ahol nem beszélsz senkivel vagy senki spanyollal, akkor először spanyolul kell megtanulni és utána kijönni. Lehet egy külföldi Magyarországon jobban leboldogul nyelvtudás nélkül, de itt ez nem így van. (persze, hacsak nincs helyi kiterjedt külföldi ismeretségi köröd).

4. Lakhatás

Ez is egy sarkalatos kérdés. Ha nincs hol laknod, ne is gyere ki. A szálloda vagy hostal napi 40 EUR körüli összegbe kerül. Tehát az egy hónapra 1200 EUR. Egy szobát kaphatsz úgynevezett piso compartido-ban (egy lakás, szobánként kiadva) környéktől függően 200-400 EUR között. Ide azonban 1-2-3 hónap kauciót kell lerakni és csak elég ritka esetben lehet 1-2 hónapra szobát kivenni, általában ezeket hosszú távra adják ki+ csak akkor szerződnek, ha van NIE-d, munkahelyed vagy kezesed, mert a bérbeadóknak az a fontos, hogy meggyőződjenek róla, fizetni tudod az albérletet. Önálló lakást 600 EUR/hónaptól lehet bérelni (felső határ a csillagos ég) és itt is számolni kell 1-2-3 hónap kaucióval.

5. Megélhetés

Lehet számolni a havi szállásköltségeken felül kb 300 EUR élelmiszer költségre (és akkor nem sűrűn ettél éttermekben), kb 100 EUR utazási költségre. (ez attól függ merre mozogsz egy havi metrobérlet 67 EUR A-zónán belül, de ha kimész a zónából pluszt kell fizetni, illetve ha egyéb közlekedést is igénybe veszel). És akkor még nem vettél semmi egyebet. Szóval kint lenni nem olcsó, pláne ha ninncs munkád.

6. Kijövetel

Mielőtt úgy döntesz, hogy kijössz nem árt, ha a következőket is átgondolod: Ha eljön az ideális eset és van munkád, lakhatásod, akkor is kell számolni egy olyan plusz költséggel, ami az otthoni cuccaid kiszállítása Spanyolországba, Ha nem is hozol bútorokat, akkor is repülőgépen 20kg bőröndöt+10kg kézipoggyászt tudsz kihozni. Ami ezen felül van azt ki kell szállítani ez kb 400 EUR. Ha kocsid is van, és azzal jössz, akkor az utiköltség kb. 100,000 Ft, tehát majdnem ugyanott vagy. Persze, ha egy száll bőrönddel jössz, akkor meg majd itt akadnak többletköltségeid, hiszen mindent meg

kell venni, ami otthon maradt. Még ha bútorozott albérleted is van, akkor is meg kell venni a háztartási gépek egy részét, a konyhai felszerelést, ágyneműt, törölközőket, tisztítószereket, seprűt, lapátos...stb. stb..így is-úgy is rengeteg pénz.

Én csak azt tudom, hogy Axelnak is, meg nekem is a kiköltözés kb. 600 ezer forintba került és ebbe én nem számoltam bele a kutyakaját amit kihoztunk meg a kutyáim előzetes állatorvosi ellenőrzését: ez csak az albérlet, és az útiköltség- és még szerencse, hogy Axel jóvoltából mindketten spóroltunk a szállítási költségeken.

Szóval azt tudom mondani, hacsak nem vagy olyan ember, akinek nincs sok cucca, kellően vakmerő, és pontosan tudja kihez kell menni és esetleg munkát talál itt mielőtt kijönne, akkor jól gondold meg, hogy mikor és hogyan akarsz kijönni.

Én a magam részéről az egész kijövetelnél egyetlen egy dolgot csináltam volna másképp: én április 15.én kaptam meg a NIE-met, tehát mai eszemmel, ennyi itteni munkakeresési tapasztalattal a hátam mögött csak annyit csináltam volna másképp, hogy nem januárban, hanem április elején érkeztem volna. De semmi egyebet nem bántam meg, igazából az év első 4 hónapját sem, mert akkor ennyi tapasztalattal szegényebb lennék.

És hogy vissza akarok-e menni Magyarországra? Egyelőre csak látogatóba, mert eltekintve a lédig paprikától, a gulyáskrémtől, (amit most a vasárnapi pörköltbe szívesen beleraktam volna) , a túrótól és a legfontosabbtól: a család, a barátok, Bozó...szóval mindettől eltekintve nem nagyon hiányzik semmi. Honvágyam pl. Egyáltalán nincs, sőt..én azt hiszem,itt vagyok otthon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése