2011. július 13., szerda

Santiago Bernabéu

Szerintem ennyi is volt a post, ez mindent elmond nem?

Na jó, akkor azért a rend kedvéért leírom:

A Santiago Bernabeu a Real Madrid stadionja. Milyen meglepő a Santiago Bernabéu metrómegállónál található J

Itt nem csak a Real Madrid játssza a hazai meccseit, de ki van alakítva egy múzeum (Tour Bernabeu) vannak bárok, étterem és hát egy laza 2 szintes Real Madrid shop is.

A Real Madrid ma már nem csak egy focicsapat (hivatalosan is a 20. Század legjobb csapata) hanem egy komplett iparág, egy fogalom.

Maga a stadion is egy nagyon impozáns látvány kívülről, hát még belülről! A Tour Bernabeu egy stadion körséta, ami keresztül vezet a Real Madird múzeumon, van lehetőség felmenni a felső karzatokra és lenézni a gyepre, (én azt javaslom itt érdemes kezdeni) majd lemenve a Tour elejére belépsz a szentélybe.

A Real Madrid több, mint 100 éves történelmét öleli fel a kiállítás. Először a régi 1904-től kezdődő relikviák vannak kiállítva: cipők, labdák, belépők... majd a Fundación Real Madridról van egy kis rész (Real Madrid alapítvány), aztán jönnek az egyéb sportágak: tenisz, asztalitenisz, sakk és persze a nem kevésbé híres kosárlabda csapatuk. Van egy rész a most épülő új Ciudad Real Madridról, Madrid határában a reptér mellett épül az Alfredo di Stefano stadion, és körülötte a sportközpont: 3000m3 konditerem, ugyanekkora uszoda, rekreációs központ, orvosi központ, sportpályák, kiszolgáló helységek, és mindezt úgy, hogy a látogatók is ugyanúgy használhatják a pályákat, az éttermeket, stb....ez egy hely, ahol az embereket összehozzák a Real Madriddal. Nemsokára elkészül, és ezzel ez lesz a világ legnagyobb sport komplexuma.

Az kiállítás informatív is: sorban bemutatják a Real Madrid elnökeit, maga Santiago Bernabeu s egy volt közülük, ő építtette a stadiont...a jelenlegit pedig Florentino Pereznek hívják.

Mikor kiléptem az első folyosóról nekem hiányérzetem volt..ugyanis én úgy emlékeztem, hogy ki voltak állítva a serlegek, kupák is nem csak a kosárlabdacsapaté..és egyáltalán olyan keveset foglalkoztak a focival a focistákkal...kiléptünk a folyosóra, ami amúgy a lelátó egy része és egy lépcsőn befordulva lehetett tovább menni. A lépcső fölött pedig egy óriásplakát : Ferenc Puskás- a valaha legtöbb gólt lőtt labdarúgó, 523 meccsen 516 gól. Képekkel, gyönyörűen... hát akinek ettől nem szorul el a torka, az nem tudom...az tuti, hogy nagyon jó érzés látni mindezt.

És akkor belépsz a következő folyósóra..és innentől tátott szájjal bámulod végi a tárlatot...szintén ereklyék kiállításával kezdődik- labdák, belépőkártyák (köztük Puskás Bíró Ferenceé is), a stadion makettje, mezek..és egy tökürfolyósón találod magad, ahol sorban ki vannak állítva a trófeák..egyszerűen gyönyörű, olyan mintha Aladinn kicsnesbarlangjában lennél..utána egy újabb terembe jutsz ahol az aranylabdák és aranycipők vannak kiállítva (hát, van egy pár...) majd a király kupák, nemzetközi kupák...még a legutóbbi , a 2010-11-es kupa is itt van, lehet vele fényképezkedni. És egy teljes falon a Real Madrid nemzetközisége: melyik ország mely játékosokat adta a klubnak: Albert, Puskás, Kenessey, Kelemen áll a magyar zászló mellett. De ezen kívül még meglepően sok ország zászlaja itt van.

Hihetetlen, mennyi ember van a kiállításon. És mennyi nemzet! Hát azt hiszem jó, hogy erről is szól a foci. Hogy erről szól igazán...összehozza az embereket, országra, bőrszínre való tekintet nélkül.

Mikor kilépsz a tárlatból, egy lépcsőhöz jutsz itt kell lemenni...és kijutsz a stadion egy kilátójából kialakított bárba, pihenő helységbe. Itt mi leültünk egy kicsit, megittunk egy kólát, majd mentünk lefele tovább, egészen a gyepig. Elsétálni a stadion zöld gyepe mellett, ott állni, ahonnan a szögleteket lövik, vagy továbbmenve beülni azokba az ülésekbe ahol Murinho és a stáb meg a cserejátékosok ülnek...hihetetlen élmény. És akkor még most jönnek az öltözők: belépve azonnal megcsap az összetéveszthetetlen fertőtlenítő szag. Zuhanyzók, akasztók- de az az érzésem, hogy ez ahova beléphetsz egy régebbi öltöző, mert itt ugye mindent közvetítenek a tv-ben és legutóbb sztem másmilyen volt az öltöző, ahol szépen, rendben elő van készítve minden játékos meze, cipője a meccsre. Itt persze ez nem volt, meg olyan réginek is tűnt. Innen a sajtószobába mentünk ahol a csapat játékosainak bemutatását szokták megejteni. Innen tudsz kimenni a stadionban újfent, majd felvezet a kiállítás a Real Madrid shopba. Én anno úgy emlékeztem, hogy kb. 1 óra míg végigjárjuk a kiállítást. Látszik, hogy azóta eltelt 8 év, mert most dél körül értünk ide és 3 után végeztünk. Úgy döntöttünk gyalogolunk: a Santiago Bernabeutól legyalogoltunk végi a Paseo de Castellanan a Colónig (közben a Rodillaan megettünk 1-1 szenyát), majd a Colontól a Solig, ahol ettünk egy fagyit. Innen mentünk tovább az Operaig, ahol metróra szálltunk. A kocsit az Estadio Olimpicónál hagytuk, beszálltunk és elmentünk Torrejonba, a Corridorba. Be akartunk vásárolni, amiből igazából csak annyi lett, hogy vettünk egy remek kerti garnitúrát: 130-ról 65 eur-ra leértékelve: két nagyon kényelmes és nagy fotel , állítható támlával és egy kis asztalka. Ez majd jó lesz a fenti teraszra, mert jó kint üldögélni mikor már lehűlt a levegő esténként. Addig meg a nappaliban lesz ülőgarnitúraként, amíg nem veszünk egy kanapét vagy foteleket oda is.

Még megvacsiztunk a kínai all you can eat-ben, mert ekkora séta után mindketten éhesek voltunk, aztán irány haza. A bevásárlásból nem lett semmi, de nem baj, majd máskor.

Most pihenés, ezután a remek nap után!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése