2011. július 30., szombat

Megmondod hol laksz, megmondom, ki vagy

A világ legtöbb nagyvárosában, ha megmondod melyik kerületben /területén laksz az nagyon sok mindent elmond Rólad. Persze általánosítani nem szabad, de az tény, hogy a legtöbb nagyvárosban egy-egy negyed egy bizonyos társadalmi réteghez vagy népcsoporthoz köthető.

Ez Madridban sincs másként. Gyakorlatilag itt is ha megmondod hol laksz, akkor az sok mindent elárul.

Vannak az úgynevezett „gazdag negyedek” Madrid északi-északkeleti része ez elsősorban. Innen si kiemelkedik a La Moraleja, ami a mi Rózsadombunknak felel meg csak kb. 20* olyan puccosabb. Gyakorlatilag ha nem ott laksz, be sem mehetsz. Az összes focista, celeb, híresség itt lakik. Na jó, a nagy részük.

Aztán jönnek a szintén puccosnak számító, északi.észak keleti területek: Arturo Soria, Avenida de la Paz, Diego de León (Juan Bravo és környéke): ezeken a helyeken a bérleti díjak az egekben, 900-1000 eur alatt ember legyen a talpán aki talál bérleményt, és a bárok, éttermek is nagyon drágák.(összehasonlításul: 1 caña, ami 1 pohár sör, az Avenida de la Paznál 2,85 EUR, a La Latinaban 1,50). Szintén menő negyed a Campo de Las Naciones, ez egy viszonylag új, nevezzük lakótelepnek, nem csak irodák, vagy a madridi vásárközpont van itt, hanem szép, tágas parkok és menő lakások. Szintén ilyen új negyed a Las Musas.San Blas környéke, ez is elég menő, de pl. Az Alameda de Osuna már annyira nem, pedig semmi baj nincs a környékkel- csak valami miatt régebben nem volt jó híre, valószínűleg a bevándorlóknak köszönhetően, akik mára odébbálltak olcsóbb lakhatást keresve.

A Recoletos (Retiro és Colón környéke), Gregorio Marañon, Ruben Dario, Alonso Martinez- ezek is mind a felső- középosztály lakhelyei és persze Madrid üzleti központja a Nuevos Minsiterios-al egyetemben. Gyakorlatilag a Paseo de la Castellana mentén minden nagyon drága.

Érdekes, hogy míg 2003-ban, mikor itt laktam a Calle Alcalé mentén (EL Carmen, Pueblo Nuevo) lakni meglehetősen puccos volt, ez ma már nem nagyon van így- sok a bevándorló és a környék sem olyan csillogó, mint volt. Kivétel a Goya környéke, ez most is nagyon „poshy”

Ahogy mész a központ felé, úgy csökken a kerületek „menő” tényezője. Illetve, ez így nem igaz teljesen, hanem mondjuk úgy, hogy más szempontból menők ezek a kerületek.

A Chueca, ami szerintem Madrid egyik legizgalmasabb része a „melegnegyed”- nem azt mondom, hogy nem melegek nem élnek itt, de az tény és való, hogy a menő melegek itt laknak. Amúgy maga a hely varázslatos és igenis mindenki nézze meg, aki erre jár (ezt már többször írtam). A belváros- a Gran Vía, Sol, Callao-Plaza de España vonal a helyiek számára gyakorlatilag indifferens, ide csak bulizni járnak az emberek meg korzózni- ugyanis lakni itt csak a külföldiek laknak, akik azt hiszik a belvárosban lakni menő. Hát nem az. Ugyanis Madridnak az a trükkje, hogy a külvárosokban lakni menő, a belvárosban tömeg van, sok a bevándorló, zaj van és nyüzsgés. Mondjuk az tény, hogy nyüzsgés aztán van itt bőven! Mivel itt szinte minden ház szálloda, hostal, bár vagy egyáb, nem sokan laknak itt, akik meg igen, azok, mint máe említettem, inkább külföldiek.

A La latina pedig egy bohémnegyed. Itt is sok bevándorló lakik, meg sok hippi, zsabás, mert a heyl amúgy töneményes. Nem mondanám, hogy flancos, de Madrid legjobb bárjai itt találhatóak. Itt aztán vannak teraszok ahov ki lehet ülni, vannak piacok, nekem valahogy a londoni Portobello jutott eszembe róla, valószínűleg azért is, mert a rastro például a La Latinaban van minden vasárnap (ez a madriddi bolhapiac).

Lavapies- na ez egy érdekes hely. Úgy gondolom, hogy ezt is látni kell Madridból, mert hozzá tartozik. A lavapies egy régi madridi munkásnegyed, szűk utcákkal, magas régi, málló falú

házakkal, ez az a negyed ahol jelenleg az arabok, indiaiak és az afrikaiak nagy része lakik, spanyol ajkút itt nem nagyon találsz. Mégis, itt vannak a város legjobb indiai éttermei, és van egy hangulata a helynek. Az is tény, hogy itt nem mernék este egyedül sétálni, bár nem hiszem, hogy ez a legveszélyesebb környéke Madridnak. Az is igaz, hogy itt havi 100 euróért bérelsz szobát, 350-450 euróért meg lakást, ha szerencséd van.

És akkor a déli területek- Piramides, Aluche, Campamento- na itt meg aztán nagyon vegyes közösség lakik. Nagyon sok a román, kínai, dél-amerikai. Én a Campamentonl intéztem el a NIE-met, és arra nagyon is emlékszem hogy kijőve a hivatalból bementem egy Carrefurba üdítőért és spanyol szót nem hallottam, románt annál inkább. Az egész helyet kb. A havanna lakótelephez tudnám hasonlítani, mindenesetre ha valaki turistáskodik Madridban ezek azok a helyek, amit nyugodtan kihagyhat. Kivétel ezalól a Piramides, mert ha Atletico Madrid szurkoló vagy, akkor itt találod a Vicente Calderón stadiont.

Madrid környékérők is elmondható, hogy általában északról délre és nyugatról keletre haladva csökken a negyedek, kisvárosok „menőségi” tényezője. Mondjuk egy Getafe mesze nem annyira menő , mint Alcobendas, mint ahogyan Magyarországon sem mindegy, hogy Budaörsön vagy mondjuk Monorierdőn laksz, nyilván a budaörsi opció a menőbb.

Ettől fügetlenül azért óva intenék attól, hyog nagyon általánosítson hiszen rengeteg példa van arra, hoyg valaki azért költözik x vagy z negyedbe, mert az van közel a munkahelyéhez és nem akar órákat utazni, vagy csak azért költözik valahová, mert adott esetben ott találta meg a maga számára a megfelelő otthont.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése