2011. július 13., szerda

Szokások

Igazából már meg sem lepődök semmin, azt hiszem lassan 7 hónap után már kezdem kiismerni a spanyolokat, de ha mondjuk valaki csak úgy ideesik érhetik meglepetések. A kultúrsokkot elkerülendő, összegyűjtöttem néhány szokást, amivel lehet egyet érteni vagy lehet kiakadni de igazából csak elfogadni kell őket olyanoknak, amilyenek.

Itt teljesen elfogadott, ha az emberek:

-szipognak

-köpködnek

És úgy tüsszentenek, köhögnek és ásítanak, hogy közben nem teszik a kezüket a szájuk elé. Érdekes látni reggelente a sok ásítozó embert, egy fogász biztos nagyon élvezné...persze ez férfiak és nők részéről is természetes.

A kolléganőm mesélte, hogy pár évvel ezelőttig a nyilvános vizelés is megengedett volt, a férfiak, ahol rájuk jött ott végezték el a kisebb dolgukat. Ma már ez tilos, de parkok mentén jobb, ha nem lepődünk meg semmin.

Apropó nők, itt szinte kötelező kellék a legyező. Színe, mérete mellékes, de még a full légkondis metróban is legyezgetik magukat a nők. Én is vettem egyet magamnak, fehér és ma le is fogom tesztelni:)

A jó szokások közé tartozik a fegyelmezettség. A metróból kiérve mindenki fegyelmezetten a mozgólépcső jobb oldalához sorol hogy mellettük a sietők elférjenek. Kivétel nincs. Vagy jobbra állsz és akkor nem lépcsőzöl, vagy nem állsz jobbra és akkor lépcsőzöl, különben letarol a mögötted jövő. Amúgy képesek így perceket sorba állni a jobb oldalon a mozgólépcső előtt, nehogy már lépcsőzni kelljen...

A másik nagyon jó szokás, hogy a metrón, vonaton osztogatott ingyenes újságokat, ha kiolvastad akkor vagy a melletted lévő üres ülésre, vagy a fejed fölötti kalaptartóba teszed, ha egyik be sem, akkor mikor kiszállsz a „papelero”-ba (papírtartó, így mások is el tudják olvasni az újságot. Szerintem ez egy nagyon jópofa dolog.

Az már kevésbé jó tulajdonság, hogy a gyerekeknek mindent szabad: üvölthetnek, rohangálhatnak bárhol és bármikor...azt csinálnak amit akarnak ne is várjuk, hogy bárki rájuk szól..ők az élet császárai.

Időeltolódás:

Itt reggel 9 előtt nem nyit ki semmi. Maximum egy-két bár a koránkelők miatt, ahol bedobhatod a reggelidet: kv churrossal vagy bolleriaval (péksüti), esetleg egy tostada, amit vagy olivaolajjal vagy paradicsommal szolgálnak fel cafe con leche (tejeskávé) és narancs juice.

Délelőtt aztán van már bocadillo is (szendvics), ezzel azonban érdemes figyelni, ha az van hogy bocadillo con jamon, abban csak és kizárólag sonka van, más nincs benne. Itt nem igazán

ismerik ezeket a mindenfélével teletömött szendvicseket, hacsak nem Subwayben vagy Rodillaban veszed őket.

Itt délben még reggelit osztanak. Meridiana- déli szendvics , kv vagy akármi- de nem ebéd.

Az ebéd itt kb. 2 körül van, 1-kor már lehet menüt enni de kicsit furcsán néznek az emberre.

Vacsora nincs 10 előtt, esetleg előtte uzsonnáznak valamit, de az sem biztos.

Az élet általában hajnal 2 körül csendesedik el.

Ez a spanyol órarend. A hétvégén még lazábbak, 11 előtt csak a legbátrabbak merészkednek ki az utcára...mert minek sietni annyira.

Itt nem tudsz sehonnan sem elkésni mert ha valami fontos találkozód is van, akkor is lehet nyugodtan 5 perced késned, mert itt ez a normális...

TRANQUILITO- csak nyugodtan. Itt mindenki baromira ráér mindenre, ezt, hogy nem sietsz

sehova, a legnehezebb megszokni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése