2011. június 4., szombat

Mókolás

Mókólásnak hívjuk azt, amikor egy-két, magát szakértőnek nevező emberke nekiáll megjavítani / megszerelni valamit.

Erre Spanyolországban, csakúgy, mint Magyarországon rengeteg lehetőséged van. A különbség az, hogy itt a mókolást is továbbfejlesztették. Tudvalévő, hogy a spanyoloknál az emberi munka (és ezáltal a szolgáltatások is) elég drága, ezért itt lehetőség van arra, hogy ha úgy érzed, az autódat magad is meg tudod bütykölni, akkor „csináld magad” és ne vidd el szervízbe.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy (szinte) minden városban vannak olyan műhelyek/garázsok, amiket ki lehet bérelni óránként 10-15 EUR-ért, ahol biztosítják Neked a szerszámokat, az emelőt, az aknát-vagyis tulajdonképpen kibérelhetsz egy autószerelő műhelyt, ahol megjavíthatod az autódat. Szerencsésebb esetben ezek mellett a bérelhető garázsok mellett van egy bolt is, ahol be is tudod szerezni a szükséges alkatrészeket.

Cosladában ez a Ford szalon mellett van, van bolt és van egy csarnok 15 beállóval, ahol emelő, akna, szerszámok, olajgyűjtő tartály, stb. Rendelkezésre áll (külön box-al a gumicserére is!), és óránként 10,50-ért bérelhetsz egy boxot, ahol kivitelezheted a nagygenerált.

Na, Axel tegnap kibérelt egy ilyet, mondván megy nemsokára Galiciába, és átnézi előtte az autót. Janit is áthívta segítségül. Axel szakmáját tekintve autószerelő, Jani meg kb 10 éve, (ha nem több) az autószakmában dolgozik, úgyhogy ketten együtt akár ütős kis csapatot alkothatnak. Ami egyébként így is van, mert remekül tudnak együtt dolgozni, tegnap azonban úgy látszik ez nem sikerült. Én délután 6-ra értem Cosladába, akkor már 40 perce bent voltak a műhelyben és „mókolták” Ax autóját. Ugyan Ax kb fél órás műveletre számolt, a vége az lett, hogy másfél óra után mondtam, hogy akkor én elindulnék Ax lakásába, útközben felkapok egy pizzát és majd ha a lakáshoz érnek hívjon fel, és lemegyek a kulccsal.

Axelék fél 10-kor csörögtek, hogy akkor indulnak a garázsból. A dolog úgy alakult, hogy a szervóból elfojt az olaj (nem találták meg hogyan és honnan), valamint az olajcsere után nem tudták újraindítani az autót, Jani hozta vissza Axelt a lakáshoz (amúgy 5 perc séta tőle a műhely tehát nincs messze). Úgyhogy szegény Axel ma mehet vissza, és az ottani szerelők kezelésbe veszik az autókáját. Azt már nem is említem, hogy úgy volt, az én autómat is átnézik, de erre már nem került sor L Majd legközelebb...remélem azért ha majd az én autómat nézik át, járóképes (vagy üzemképes) állapotban kapom vissza.

A mókolás definícióját úgy is moódosíthatnám, hogy eltöltünk egy csomó időt alkatrészek bütykölésével és a folyamat végén rosszabb állapotba hozzuk az autót, mint előtte volt...

2 megjegyzés:

  1. A kifejezés, amit keresel, az a sufni tunning. (o: Az eredmény az lett, hogy pénteken 10 perc alatt beindult a kocsi. (o=

    VálaszTörlés
  2. Hát igen a sufni tuning....
    Hozzá kell tenni a 3 órából majdnem 1 óra volt a papír munka és a helyi haderő szarakodása.
    4db izzítógyertya csere,motorolaj szűrő csere,gázolaj szűrő csere,levegőszűrő csere,a futómű teljes átnézése,valamint hol folyt el a szervóolaj kérdése.Szerintem jól dolgoztunk,hát a gázolaj pumpa kifogott rajtunk.Minden nap tanul az ember főleg úgy hogy nem a szakmám és nem minden nap 8 órában ezt csinálom.Magad uram ha nincs vastag bukszád..vagy szakszerviz,ahol levesznek mint nagyi a befőttet.

    VálaszTörlés