2015. július 8., szerda

Túl a válságon

Most, hogy a görögökél megy a buli, ahogy látom, elég sokan elövették megint az úgynevezett "perifériaországokat", hogy majd jön az ö csödjük is.
Azt gondolom Spanyolországgal kapcsolatban nem ártana néhány félreértést tisztázni.
elöre is elnézést, de most sok adat következik, a legtöbbjük forrása vagy a spanyol statisztikai hivatal vagy az El Pais illetve az El Mundo (a két legnagyobb spanyol napilap) felmérései.
Spanyolország túl van a válságon,
Amikor idekerültem 2011-ben az ország a csöd szélén állt,  a kockázati tökebesorolás valahol 650-700 pont körül állt (ez már gyakorlatilag csödöt jelent), a munkanélküliség majdnem 27%-os volt, és a banki hitelezés leállt. Mindezeken kívül az építöipar, az ingatlan piac gyakorlatilag meghalt.

Aztán a választások után a néppárt következetesen elkezdte végrehajtani a változtatásokat és (igen, valljuk be) a megszorításokat is: megemelték a nyugdíajkorhatárt, megkurtítoták a munkanélküli segélyeket, megszigorították az ellátások feltételeit, adókat emeltek, hoztak egy máig vitatott új munka törvényt (ami megkönnyíti az elbocsátásokat, ugyanakkor kedvez az idöszakos munkának, ami így csökkenti a cégek kockázatát a munkaerö felvételkor, magyarul: szívesebben vesznek fel embereket határozott idöre, nem kell attól félniük, hogy sokba kerül ha valakinek a munkájára már nincs szükség. Kegyetlen? Igen. De a cégek szempotjábol hatékony, ha arról kell dönteni felveszek-e új embert vagy sem-így megkönnyítik a döntést, hiszen levesznek a cégkeröl egy csomó kockázatot, ugyanakkor rengeteg embernek ad lehetöséget szezonális vagy ideiglenes munkára, legálisan bejelentve) ,
Mindemellett egy sor olyan intézekedést is hoztak,ami a gazdaságot hivatott élénkíteni, pl:
-Plan PIVE: 2000 EUR értékben beszámolták a 12+ éves autót új vásárlása esetén (cégeknek és magánszemélyeknek is)
- Adókedvezmény ingatlanvásárlás esetén
- Amennyiben új üzletet nyitsz nem kell megvárnod a licencet, hanem ha nyilatkozol, hogy mindenben megfelelsz az feltételeknek kapsz egy ideiglenes licencet a véglegesig.
- TB az új vállalkozóknak az elsö 6 hónapban 50 EUR
-Adókedvezmény  a cégeknek gyakornokok alkalmazása esetén
st., stb., stb.
Igen, a másik oldalon minden szektorban lefaragtak a müködési költégekböl, ahol tudtak húztak a nadrágszíjon.
Ez lassan, de meghozta a gyümölcsét.
Kellett hozzá némi szerencse,, hogy már 3. éve rekordokat dönt a turizmus, de nem csak ez húzza a spanyol gazdaságot. EU-s 29 milliárdos tökeinjekciót kaptak a bankok (természetesen újrastruktúrálták öket, számos bank megszünt, vagy egybeolvadt nagyobakkal), akik be tudták indítani újra a kis- és középvállalkozók hitelezését, lassan egyre több lett a beruházás, ami élénkítette a fogyasztást, ami pörgeti a gazdaságot, stb.
Spanyolország erre az évre 4%- os gazdasági növekedést produkál, ami az eurozónában a legmagasabb.
A kockázati besorolást már nem is nagyon nézik, hiszen 100-120 pont között van,a mostani görög helyzet miatt felkúszott ugyan 160 köré, de hol van ez a 700 körüli csödszéli mutatóktól?
Persze a kánaán még nincs itt.
Spanyolország legnagyobb problémája most is  a mukanélküliség, ami ugyan kb 570.000 fövel csökkent, (júniusban kicsit több, mint 4 millió ember volt munka nélkül) és most 22.7%, de még így is rettenetesen magas, ráadásul a fiatalok 49%-a továbbra is munka nélkül van. (az már egy másik téma, hogy a fiatalok nagy része csak a 8 általánosnak megfelelö képzettségig jut el, nincs szakmája sem, és nem beszél idegen nyelvet)
Spanyolországban rádásul sajnos napi téma a korrupció, ami mindkét nagy pártot ( a szocialista- és a néppártot is) érinti, söt, a Podemos nevü pártot is, akik pedig pont a korrupciós botrányoknak köszönhetöen lettek ennyire népszerüek.

Mit látok a mindennapi életben?
1. Képzett, nyelveket beszélö munkaeröböl továbbra is hiány van. Informatikusok, mérnökök, fejlesztök...nincsenek annyian, mint amennyire szükség lenne..
2. Sajnos nagyon sokan azt hiszik, hogy majd lemegy a válság és minden visszatér abba a kerékvágásba, ahol a válság elött volt- pedig ugye ez nem igaz. Nagy munka lesz ezt az állapotot fenntartani.
3.Élénkül az ingetlanvpiac, és 2007 után elöször kis mertékben (1.8%-al), de emelkedtek az ingatlanok árai (nyilván helyfüggö, ez az adat a Kanári szigeteken pl. 4.4 %-os)
4. Ahol lakom, számos korábban bezárt üzletet/ éttermet újranyitottak -  szerintem ez minden mutatónál többet mond.
5. A környéken sétálva a szezon kezdetéig még soha nem láttam ilyen mennyiségü hirdetést az éttermeknél és a kirakatokban, hogy munkatársat keresnek.
6. Újra elindultak az építkezések! Felújítanak, átalakítanak...ezt az elmúlt 2 nyáron (de télen se) nem láttam, most nagyon jó látni!
7. Az, hogy én hamar találok munkát, az nem újdonság, de a párom, 8 hónap magyarországi távollét után visszaerkezve 1 hét után talált munkát. Igaz, határozott idejüt, de teljes munkaidöben, bejelentve...
8. Eddig is vásároltak az emberek- de már tavaly is többet költöttek az elözö évnél, és most a leárazások alkalmával az elórejelzések azt mutatják, hogy minimum 5%-al megint többet fognak csak leárazásokra költeni, átlag 100-145 EUR között személyenként.
9. 14%-al nött a belföldi turizmus májusig a korábbi évekkel összehasonlítva.  Ugye mondanom sem kell ez milyen jó hatással van a gazdaságra, ha az emberek belföldön költik el a pénzüket? Ez azért bíztató.

És ami minden mutatónál többet mond: egy tegnapi felmérés szerint a spanyolok 71.3%-a " Nagyon Boldog"-nak érzi magát.

Összefoglalva, én határozottan érzem a válság enyhülését, de kétségtelen, hogy a novemberi választásokon fog eldölni, hogy a következö kormány (akármelyik párt kerüljön is ki gyöztesen) merre viszi tovább a hajót. Mert tennivaló azért még van böven.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése