2013. december 26., csütörtök

Katalán Karácsony



Mindig is azt hittem, hogy Spanyolországban mindenhol ugyanaz a karácsony, de ez nem így van.
Itt a katalánokál dec. 24 (mint mindehol Spanyolországban) szint;en munkanap, azaz még nem annyira karácsonyoznak az emberek. Persze, a karácsonyi vásárok, a hangulat megkezdödik december elején, 6-án általában felkapcsolják a karácsonyi fényeket, megkezdödnek a vásárok. Persze az üzletek október végén kezdik a kirakatokba tenni a karácsonyi díszeket, dehát ehhez már Madridban hozzászoktam.
A szupermarketekben halloweeen után már a turronokat, karácsonyi édess;egeket pakolják ki (polvoron, mazapan), ami az itteniek karácsonyi hagyományos édességei, de a nagyszámú külföldi miatt itt nagyobb számban és választékben lehet például schtollent kapni. (schtollen a német gyümölcskenyér).
 A katalánoknál van egy fura saját szokás a Tío de Nadal (karácsonyi nagybácsi) vagy Caga Tío (tojó nagybácsi). December 8-án (imaculada, vagyis a szeplötelen fogantatás ünnepén) beállítanak egy rönköt a házba, arcot rajzolnak neki, és letakarják egy takaróval, hogy ne fázzon. December 24-éig minden nap „etetik”a Tíót, vagyis a rönköt. Szenteste a gyerekek egy bottal kell, hogy megütögessék a rönköt, majd caga Tío édességeket és kisebb aj’nadékokat tojik nekik. Régebben tüzre is dobták, ma már ez nem annyira divet. Csak megütögetik, hogy tojjon édességeket. Ez a szokás Katalóniában és Aragónban is él, de pl. Madridban egyáltalán nem.

A katalánoknál nicns nagy keletje a Madridban oly divatos szentesti vacsorának (cena de noche buena), ellenben szintén hagyomány  a karácsony napi ebéd a családdal. A hagyományos ételek a pulyka, a nyúl, illetve a fent felsorolt édességek.
Természetesen a családok egy része most is étteremben ebédel, mert egy részüknél az a hagyomány, hogy nem valamelyik rokonnál, hanme egy étteremben ebédelnek együtt. De ez igaz azokra a családokra is, akik 24-én tartanak szentesti vacsorát.
Az ajándékokat 25-én reggel a Télapó hozza.  Természetesen állítanak karácsonyfát, de itt a legtöbb családban müfenyö van, nem lehet látni karácsonyfaárusokat mindenfelé. Ha nem müfenyöt, akkor ültethetó változatot vesznek.
Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy z spanyoloknál a karácsonyozással nincs vége az ünnepnek, az igazi nagy ajándékokat a 3 királyok hozzák (Reyes Magos: ugyanúgy Gáspár , Menyhért  és Boldizsár) január 6-án. a Reyes-i étel pedig a Roscon de Reyes, vagyis a királyok koszorúlya, egy koszorú alakú piskóta tejszínnel töltve.
Az üzletek 24-én normál nyitvatart’sban vannak, 25-én minden zárva, illetve mivel itt a 26-a is ünnep egy részük aznap is zárva tart, persze, akik már reyesre készülnek, azok kinyitnak. 27-én munkába lendülnek 31-e is munkanap. 1-e ünnep, illetve Január 6-a is, ami a Reyes, amikor a cabalgata ( a 3 királyok felvonulása )van. Ilyenkor a 3 királyok édességeket szórnak a gyerekeknek.
Viszont ami ugyanaz itt is, mint mindenhol: a karácsony a szeretet ünnepe, és arról szól, hogy együtt van a család.
És persze katalánul ittlik boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket kívánni:
Bon nadal! Bones Festes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése