2012. szeptember 26., szerda

Balkan Fanatic

Ezért az írásért most sokan fognak utálni, de annyira kikívánkozik belőlem, hogy muszáj leírnom.
Otthon voltam a múlt héten Maygarországon, és azóta sem térek magamhoz. Nagyon keserű szájízzel jöttem el otthonról, és ennek nem az az oka, hogz végre találkozhattam a családdal, rég nem látott barátokkal, sőt! Azok az órák voltak a legjobbak az egész kiruccanásból.
A keserű szájíz az otthon látottakkal kapcsolatban maradt meg bennem.
Ott kezdődött, hogy átlépve a határt szembesültem a 499 HUF-os benzinárral. ÚRISTEN! Autópálya mellett- vígasztaltam magam, de amikor másnap 469 ft/literért tankoltam, ez sovány vigasz volt.  1.7 EUR (optimista árfolyamon) egy liter gázolajért??? Én itt, spanyolhonban 1.3-ért tankolok, de autópálya mellett is 1.4-et fizettem.
A következő sokk a Tescoban ért: egy liter étolaj AKCIÓSAN 450 HUF. Mennyi???????? 1.6 EUR? Én a Carrefourban 1.25-ért veszem és most háborogtam, hogy 1.15-ről megemelték a szemetek. Egy kocka Ráma (250 gr) 199 HUF, 0.70 EUR. Én ugyanennyiért a Lidl-ben 500 grammnyit veszek, de hagyjuk is a "csöves" Lidl minőséget, a Carrefourban 500 gr 0.97.
ELKÉPESZTŐ! Mindehez az emberek átlagkeresete 650-700 EUR/ hó.
Mikor itt ezt elmeséltem nem akartak hinni nekem, pedig ez a helyzet.
Anno  azt mondtam hogy itt minden ugyanannyiba kerül, mint otthon de magasabbak a bérek, nos, ez ma már nem igaz. Otthon MINDEN drágább, mint itt Madridban, és már nem csak a ruha. Anno egy durvább hónapban 45 ezer forintot hagytál a közértben mondjuk mert tisztítószereket , mosóport is venni kellett- ezt ma nem tudod megúszni 60 ezer forint alatt, ha ugyanaz kerül a kosárba. Itt mi kb.150 EUR-t költünk havonta élelmiszerre , de ebben benne van a kutyakaja és a macskakaja is, a magyar árban ez nincs benne! Magyarul a durván 45 ezer HUF nekünk Madridban a havi élelmiszer, tisztítószer és kutyakaja. Otthon ez most 60 ezer + kutyakaja...(legalappal is számolva + 10 ezer lenne Magyarországon /hó)
Veresegyházról, ha a munkába tömegközlekedéssel járnék, akkor 31200 ezer HUF lenne a bejárás (MÁV 21400 HUF+ BKV bérlet 9800 HUF), ami 110 EUR. Ugyanez a bérlet ami MINDENRE jó az adott zónákon belül (tehát még távolsági buszra is, ami a magyarról nem mondható el), itt  85.8 EUR (ráadásul ez nem 30km-es viszonylatban értendő, mint az otthoni, ugyanis mi picit több, mint 40 km-re lakunk Madridtól). A szolgáltatás minőségét nem ecsetelem, de itt nem fordul elő, hogy 50 percet fagyoskodsz az állomáson majd tovább fagyoskodsz a fűtetlen vonaton. Nem is megyek a részletekbe, mert arcpirító, hogy Magyarországon közlekedési szolgáltatásnak merik nevezni a marhavagon-szintű tömegközlekedést.
Elkezdtem gondolkodni, hogy vajon miből adódik a különbség. Először is az ÁFA, ami itt 21, ott 27%. Atán jött az üzemanyagok adótartama is. D emindez akkor sem magyarázza a különbségeket, hiszen egy hazai Vénusz étolajnál vagy Rama margarinnál ugye nincsenek akkora szállítási költségek, mint mondjuk Madrid és Barcelona között (pontosan feleannyi, sőt még kevesebb)? Akkor kérdem én, mire ez a drágaság?
A tömegközlekedésre megint csak nincs magyarázat, egyszerűen nem értem, mire van képük elkérni azokat a horribilis összegeket.
A ruháknál rájöttem a trükkre. Az itteni cégek magyar "leányai" (Pepe Jeans, Zara, H&M, C&A, Etam, Bershka, stb.) számomra valamilyen ismeretlen okból kb. 310 EUR/ HUF árfolyammal kalkulálnak. Tehát, nem szállítási költségeket kalkulálnak, ugyan miért is kéne, hiszen EUR zónán belül talán nincsenek? Vajon nincsen többlet szállítási költség lejuttatni az árut mondjuk Írország és Sevilla között? És mégis, ugyanannyiba kerül, mert EUR zóna. De említhetném Szlovákiát is, hiszen Budapesttől csak 120 km Pozsony. Nos, Magyarország  nincs EUR zónában és máris lehet 310 EUR/Huf árfolyammal számolni, el tudom képzelni hogy mekkora hasznuk lehet, ha most 285 az árfolyam, de hát amúgy is, tudjuk, hogy mennyibe kerül egy ilyen ruha előállítása a szorgos kis bangladeshi-kínai-szingapúri kezek által.
De nem ellenük akarok beszélni, mert a Zara legalább tudja mi a leárazás, a többiek sajnos (Magyarországon) még mindig elhitetik az emberekkel hogy az eredetileg 4999 HUF-ért kirakott blúzt átírom 6999-re, majd leárazon 4299-re az igazi leárazás. Hát el kell hogy mondjam, az igazi leárazás, az, amikor itt ugyanez a blúz augusztus végén 3.99 EUR-ért van kirakva.
De itt még mindig nem a ruhaboltokról van szó, gusztustalan, amit művelnek, denem ők a legnagyobb rablóbanda.
Amin én kiakadtam, de úgy igazán az az élelmiszer- közlekedés és rezsidíjak. Amikor otthon 20000 HUF a kéthavi vízszámla, (tehát 10000/ hó), akkor én itt 21 EUR/hót fizetek.
De mondhatnám ugyanígy a villanyszámlát, bár az (űdítő kivételként) egy árban van a spanyollal. De a gáz meg egyszerűen horribilis.
Mire föl kénrek el ennyi pénzt az emberektől ezek a cégek?
Miért kerül egy csöves péksütemény majd 2 EURóba, mikor itt 4 darabot kapok ugyanabból 2 EUR-ért?
Hogy lehet az, hogy Magyarországon 700 EUR-ós fizetésből az embereknek több kiadásuk van, mint itt az átlag 1200 EURból?
Miért kerülnek az új autók átlag 30%-al drágábba? És a használtak, ahol már regadó sincsen?
Miért lehet a magyar embert hülyének nézni, és ennyire lehúzni? Miért hagyják magukat vajon? És miért hiszi el még mindig a többség, hogy ez jó így és majd minden rendben lesz mert Kedves Vezérünk is azt mondta?
Miért a multikkal van a baj, mikor törvény szerint az árukészlet egy hipermarketben 80%-a magyar áru kell, hogy legyen? Ráadásul EU-n belül nincsenek importvámok, tehát ez sem lehetne indok, ha netán külföldi lenne az áru...
A kérdések csak sokasodnak bennem, pláne akkor, amikor nem látom, hogy miben nyilvánulna meg mondjuk a magas BKV vagy benzinár. Közlekedésfejlesztés? Ugyan már! Útépítés? Az elmúlt másfél évben, mióta utoljára magyar földön autóztam egy db utat nem újítottak fel azokon az útvonalakon ahol közlekedtem. Pedig ugyanazokon az útvonalakon közlekedtem most is: BP- M3-Szada- Veresegyház-Gödöllő, BP- Szolnok, BP- Budaörs. Semmi változás, csak még kátyúsabb utak.
A sírás kerülgetett néha. Ennyire még sosem hiányzott nekem Spanyolország, alig vártam, hogy újra itthon legyek. Mikor kiszálltam a gépből, potyogtak a könnyeim olyan felszabadító érzés volt!
És mégis- most meg azért potyognak a könnyeim, mert nem tudok megmenteni 9 millió otthoni embert, mert nem tudom megváltoztatni a megváltoztathatatlannak tűnő tényt: Magyarország bizony a Balkán része lett.

14 megjegyzés:

  1. De O. V. szerint nincsenek megszorítások, és munkahelyteremtés van. Ehhez képest mindenki attól retteg, hogy mikor rúgják ki a munkahelyéről a nagy "munkahelyteremtésben". Ezek folyamatosan hazudnak, csak kár, hogy van egy csomó hülye ember, aki el is hiszi...

    VálaszTörlés
  2. Pfffff....elképesztő:(

    Én Chilében élek és van aminek itt is horribilisen magas az ára(pl az áramé, interneté, kábeltv-é - jóval magasabb mint otthon), sok dolog viszont jóval olcsóbbá teszi a megélhetést. Vízre ketten ritkán fizetünk többet havi 5e Ft-nál. Gáz havi 2-3e Ft(ok itt nincs fűtés). Közös költség 2e Ft. Ez a lakás 1oonm-es, Pesten a 35 nm-es lakásom közös költsége 15.oooft. A zöldségek és gyümölcsök árai a töredékei a pesti áraknak, az étkezdék is nagyon olcsók, a készételek elvitelre is. Döbbenet, hogy mi van otthon. Én ugyan 4 éve nem jártam Pesten...innen nem egyszerű hazarepkedni:(

    http://chile-beautiful.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  3. hat kisanyam te meg sose jartal a balkanon,hogy legyen osszehasonlitasi alapod.En (mi) pont most voltunk Horvatorszag, Boszniaban a mult 7-en es bizony evszazados kulonbseg van Magyarorszag javara (jah es a 2X-es horvat arakat mar meg sem emlitem neked).
    Benzin: jo nagy idiota vagy,ha te 499-ert tankolsz kislany,mert az M7-esen mindenhol 450Ft kornyeken ment a nyal,bent a varosban, pesten 426Ft-ert tankoltam a 95-ost.
    Jo hely neked az az Espana, maradj te csak ott a latin nyomorodban

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jártam a Balkánon, és hidd el tudom mirpl beszélek! menj csak szépen el Budapest mellől Kelet felé..még autópálya sincs, az legalább a horvátoknál már van. Amúgy a benzin 499 M7-es Agip kút. Mondjuk ez 2 hete volt hoyg azót amit bávészkedtek nem tudom. De amúgy az ilyen beszólások miatt, mint Te is örülök, hogy nem Magyarországon lakom....ha nem tetszik a blog ne olvasd és kész. Amúgy nekem jó itt a spanyoloknál, valóban.

      Törlés
  4. Hát akkor élvezd, már nem sokáig teheted.
    Most nyújtotta be a spanyol kormány a megszorító csomagot, amit az EU vert ki végre belőle,
    az eddigi jelentős mértékű mezőgazdasági támogatások csökkentéséről (drágább lesz a kaja),
    az üzemanyag adó emeléséről (drágább a benzin),
    hozzányúl a nyugdíjhoz (kb 20%-ot vesz el)
    valamint ami gondolom téged is érint, hogy a 40 (a fiatalok körében 60%-os ) munkanélküliség miatt büntetni fogja a nem spanyolok alkalmazását. (azaz támogatja aki spanyolra cseréli a nem spanyol állampolgárságú alkalmazottját. ez elsősorban a dél-amerikaiak mellőzését fogja jelenteni, de természetesen minden európai is hátrányba kerül.)
    valamint hozzányúl az eddig érinthetetlen közszolgálatban dolgozó réteghez, ami szintén a munkanélküliséget fogja növelni.
    Ha olvasnád a híreket, akkor látnád, hogy sokkal nagyobb a gond Spanyolországban mint otthon. Ha nem több diplomás specialista vagy, akit nem tudnak mellőzni, akkor nem sanszos, hogy lesz állásod a következő évben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. többdiplomás specialista vagyok és beszélek 5 nyelven..FYI

      Törlés
  5. Drága Roxi, oda se figyelj azokra, akiknek fogalmuk sincsen róla, hogy mi van Spanyolországban - a Balkánról nem is beszélve. Akik nem járnak külföldön, csak a turistahelyeken, azoknak fogalmuk sincsen róla, hogy milyen olcsó tud lenni az élet nyugaton, akármelyik országot is nézzük! Persze annak, aki csak és kizárólag a felkapott turistahelyekre megy el, annak fogalma sincsen róla, miről beszélünk. De hát ez olyan, mintha otthon valaki csakis a Váci utcában akarna ebédelni és vásárolni. Igen, az drága. Mint ahogyan az Eiffel torony mellett is drága a kávé és a Tower teázójában is drágán mérik a teát. De ha valaki két utcával odébb megy, akkor meg fog döbbenni, hogy jéééé, ez jóval olcsóbb mint otthon. De hát ahhoz bizony sokat kell utazni és látni, hogy az ember ilyeneket is észrevegyen.

    Szóval, ne hagyd, hogy elvegyék a kedved a blogolástól az ilyen beszólások! Igazad van, és sajnos amit te leírsz, azt minden külföldön élő tapasztalja.

    Marcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marcsi! Nem tervezem abbahagyni a blogolást! Sehol sincs kolbászból a kerítés, itt sem, de mégis, kellő ambícióval és optimizmussal valahoyg itt jobban érezzük magunkat :) Még egyszer köszönöm! üdv. Roxi

      Törlés
  6. Én is laktam a családdal együtt Spanyolországban 1 évig a közelmúltban. Valóban, még 300-as euróárfolyammal számolva is olcsóbb volt a mindennapi élet, kivéve a munkaigényesebb szolgáltatásokat és a lakásbérletet, ami azért kb. kétszerese a magyar áraknak. Ez utóbbit viszont kompenzálta a 3-szoros nettó fizetési színvonal. És mindenképp megemlíteném, hogy még az olcsó élelmiszerek minősége is messze a magyar szupermarket-színvonal fölött van. Sose fordult elő, hogy a sajt 2 nap után penészes lett a hűtőben, vagy a (jónevű) margarin gusztustalan módon szétvált volna folyékony és szilárd fázisra bőven a szavatossági idő lejárta előtt.
    Mi végül is hazajöttünk (bár maradhattunk volna), mert itthon is van megfelelő munkánk, és nagyon hiányoztak a barátok/kollégák ill. a tágabb család. No meg a megszokott közép-európai kultúra, ami szerintem valamivel ingergazdagabb, mint a kinti (legalábbis az, ahol mi éltünk). De Spanyolország tényleg nagyon élhető hely, az átlagos stressz-szint és az emberek egymással szembeni agresszivitása lényegesen kisebb, mint Magyarországon. Látszik, hogy ott legtöbben nem a túlélésért küzdenek, legalábbis egyenlőre. A kelleténél kicsit jobban el is vannak kényelmesedve szerintem. Ha fiatalabb lettem volna (és egyedül), valószínűleg maradok. Mi úgy szoktuk itthon mondani, hogy egy évig "szanatóriumban" voltunk.

    Üdv: M.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nagyon jól megfogalmaztad a "szanatóriumot"- mióta itt élünk, sokkal nyugodtabb az élet, ez nem azt jelenti, hogy nincs pörgés, vagy, hogy lustálkodunk, hanem hogy úgy érezzük, több mindenre van időnk- mintha nap hirtelen nem 24, hanem 28 órából állna. És persze az emberek mentalitása...sok mindenért lehet kritizálni a spanyolokat, de valóban: kedvesek, segítőkészek és nagyon nyitottak. A szupermarket minőséggel, amit leírtál 100% egyetéretk:) Köszönöm még egyszer, üdv. Roxi

      Törlés
  7. Egy hibát találtam a bejegyzésben: az emberek átlagkeresete ennél jóval kevesebb. Nem vehető alapul az, amit a kormány közölt, mert annak pont annyi a valóságalapja, mint az összes többi közleményüknek. Magyarországon az emberek (főleg vidéken) kb 100ezer forintot kapnak kézhez, ez kétkeresős családnál (ami egyre ritkább, mert munka nincs), 200 ezer forint egy családra. Ebből jön le minden, amit írtál, plusz az esetleges hitelek.
    Elkeserítő, hogy a hozzászólók között olyat is látok, aki azzal érvel, hogy "van ennél még sokkal rosszabb is", persze, Afrikában meg éheznek az emberek, de ettől még ez az ügy nem lesz kevésbé mocskos. A másik, ami szíven ütött, az a "na majd most nektek is szar lesz, mint nekünk"-hozzáállás. Azt kérdezed, miért lehet ezt megcsinálni az emberekkel? Mert ilyenek. Mert inkább elhiszik, hogy nem is olyan rossz, mert különben változtatni kéne, és ahhoz lusták. És mert széthúzós, irigy nép vagyunk, és dögöljön meg a szomszéd tehene is.
    Köszönöm, hogy ezt leírtad, csak megerősítetted az elhatározásomat, hogy a családunk fél éven belül elhagyja ezt az országot. Mert ez nem Európa. Ez bizony már Balkán.

    VálaszTörlés
  8. Most találtam a blogodra, nagyon érdekes. Én is Spanyolországban élek, csak Katalóniában. A kommentelőknek mondanám, hogy persze, otthon mondják hogy itt mekkora a válság, érdekes módon én még 3 nyelvet beszélek a magyar mellett (a spanyolt is, folyékonyan) + diploma, és nem volt gondom azzal, hogy munkát találjak. Amíg a spanyolok 80%-a nem beszél semmit angolul, más nyelveken meg aztán végképp nem, addig itt elég könnyen lehet színvonalasabb munkát találni.
    Az árakon én is mindig elképedek, mivel a dolgok olcsóbbak, a fizetések meg legalább háromszorosak. Sajnos amikor otthon egy egyetemi tanár vagy orvos keres lényegesen kevesebbet, mint itt egy felszolgáló, akkor ott bizony komoly problémák vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anna, 100% egyetértünk:) Én is anno mikor idejöttem a NIE-t tartott legtovább elintézni, kezemben a nIE-vel én is 3 hét alatt találtam munkát a válság közepén...lehet hogy "vakok közt félszemű a király alapon" :) (igaz, folyékonyan beszélek a spanyolon kívül még nyelveket- de azt hiszem ez volt a kulcs):) üdv. Roxi

      Törlés
  9. megdöbbentő egyes hozzászólások stílusa. nincs azzal semmi baj, ha valakinek más a véleménye, de vajon miért nem lehet kulturáltan kifejezésre juttatni? :(

    VálaszTörlés