2012. január 18., szerda

Az elfuserált reklámkampány- avagy az elkényeztetett spanyolok

Én, aki minden nap élvezhetem a madridi metró áldásait, értetlenül állok az alábbi eset előtt.
December közepén a metro egész területén 8és néhol azon túl is ) feltűntek a madridi metro legújabb önreklámjai "Mucho más por mucho menos"- sokkal több, sokkal kevesebbért címmel.
Két féle reklám plakátot lehetett látni, az egyik összegzi, hogy Madridban:
300 metró állomás
13 Metrovonal, 16 csomóponttal (és még nem számolták ide az úgynevezett metro ligerot)
1691 mozgólépcső
508 lift
293 km. metrohálózat működik.
A másik plakáton meg az egyszeri vonal jegy árait hasonlították össze több európai városéval. Ezek szerint ugye Madridban egy vonal jegy (egyszeri) 1,5 EUR, Párizsban ez 1,70, Osloban 3,20 Londonban 4,43 EUR-ra jön ki, stb. stb.

Szerintem ez egy elég ötletes reklám kampány lehetett volna, de a spanyolok nem értékelték annyira. Sőt, egyenesen felháborodtak, hogy mi az, hogy csak ennyi jár 1,5 Eurórét! A felháborodás tárgya az is volt, hogy OK hogy itt 1,5 EUR a jegy és mondjuk Berlinben 2,24, de akkor hasonlítsuk mr össze az adó rendszert meg a béreket és máris nem annyira rózsás a helyzet. Természetesen a madridi metróban 1 jegy addig érvényes, amíg a "föld alatt vagy", vagyis akárhányszor válthatsz vonalat egy jegyet használsz, mindaddig, amíg fel nem jössz a felszínre.
Az egyik itteni haverom is felpostolta FB-ra az egyik ilyen felháborodott cikket egy internetes portálról, és én akkor elgondolkoztam. Budapesten 3 metró vonal van, 350 ft egy metrójegy, és az átlag kereset 300-600 EUR között van. Spanyolországban a minimálbér 671 EUR, és ezt 14* fizetik ki. Persze a lakosság nagyobb része nem minimálbéren él, mondjuk az átlagkerest 1200 EUR.
A másik meg az, hogy ha mondjuk 10-es jegyet veszel (10 utazásra való), az 9,30 EUR, vagyis 1 jegy így kevesebbre jön ki, mint 1 EUR. A bérlet meg még ennél is gazdaságosabb.
Szóval, visszatérve a reklámkampányra a tiltakozó hangok olyan erősek voltak, hogy a metro vállalat szóvivője az összes médiumban bocsánatot kellet, hogy kérjen, és a netről is levették a jegy árakat összehasonlító képet. A minap pedig néhány fiatal szállta meg a metrot az ellen tiltakozva, hogy mit képzelnek, hogy 1,5 EUR egy metrójegy!
Szóval, ez Madrid, és ezek az elkéneztetett spanyolok...:o)

1 megjegyzés: