2011. november 29., kedd

Miért éppen Spanyolország?

Szegény spanyolokról nem sok jót írtam az elmúlt időkben, már meg is sajnáltam őket, hogy kicsit sötéten (vagy realistán?) festem le az itteni helyeztet. De hát akkor miért is vagyok tulajdonképpen itt? Igen, ez az a post, ahol minden negatívum ellenére leírom, hogy mégis miért jó is itt lenni.
Először is, 2003 nyarán, mikor volt szerencsém egy project munka miatt 4 hónapot itt tölteni, akkor határoztam el, hogy egyszer Madridban vagy Spanyolországban fogok élni. Aztán a következő évben újfent 1 hónapot lehettem spanyol honban, ezúttal Barcelonában.
Azóta volt bennem ez a mehetnék, és aztán 2011 januárjában ez valósággá vált.
És miért pont ide?
Egyrészt, mindenképpen Eu-n belül szerettem volna maradni, lehetőleg olyan helyen, hogy ha kell, akkor órákon belül Magyarországon tudjak lenni sürgős esetekben. Továbbá szerettem volna olyan helyre menni, amit már többé-kevésbé ismerek, és nyilván kihasználom azt is, hogy beszélem a nyelvet. És bármilyen ostobaságnak is hangzik, de nekem az is szempont volt, hogy lévén két kutyával utaztunk ki (+egy macska), hogy az ország tagja legyen a nemzetközi kinológiai szervezetnek, tehát elismerjék a törzskönyveket, állatútleveleket, stb.
De ezen kívül számos jó okom volt arra, hogy Spanyolországot válasszuk.
1. Az időjárás- itt most, december 14-én reggel 6 fok volt, délutánra 12 fok körül lesz a hőmérséklet. Először novemberben kellett fűtenünk, és a fűtés kb. februárig fog kelleni. A tél hideg, de sokkal rövidebb, gyakorlatilag a magyarhoz képest kb.2 hónap. Februárban megérkezik a "febrerillo loco"- azaz a levegő hirtelen felmelegszik 15-16, netán 20 fokra, igaz, márciusban jönnek az esők, de ezzel együtt is, mi a tesómmal április elején Cullerában már fürödtünk a tengerben, mert 34 fok volt azon a hétvégén. A nyár hosszú, a tavasz és az ősz is nagyon kellemes, szóval pont nekünk való az idő!
2. Az emberek- igen, lehet hogy a spanyolok olyanok, amilyenek, de hihetetlenül rendesek és segítőkészek, fel sem merül, megbíznak benned, rossz tapasztalatom velük nemigen volt. Lehet, nem értik a humorunkat, vagy nagyon sokat beszélnek a semmiről, de igazából nagyon jószívűek és nem azt nézik, hogy tudnak Neked keresztbe tenni. Mondok egy példát: tegnap a gyógyszertárban láttam mindenféle szórólapot kitéve, és megkérdeztem, hogy a kutyakozmetikám szórólapját kitehetném-e, ha arra járok. A válasz mosolyogva az volt: persze, elvégre azért vagyunk, hogy segítsünk egymásnak, nem? Másik példa: otthon a kutyások fúrják egymást, ahol tudják- itt a legjobb spanyol tenyésztő szívből örült, hogy végre van itt valaki új, azóta is segít, ahol tud és mindenkinek csak pozitív dolgokat mond rólunk.
3. Az életvitel- itt az emberek nem azért élnek, hogy dolgozzanak, hanem azért dolgoznak, hogy éljenek. A tempó sokkal nyugisabb, és valahogy mindig, mindenre jut idő. Imádok a teraszokon üldögélni a barátaimmal és beszélgetni, imádok hétvégenként a párommal és a kutyáimmal sétálni, imádom, hogy nyugodtabb a tempó, nem pörög mindenki mindenen.
4. Munkamorál - Igen, a madridiak kétségkívül lusták egy kicsit, de az is igaz, hogy nem csinálnak nagy ügyet abból, ha valaki hibázik. Példának okáért, kb. egy hete voltam a munkaheylemen és véletlenül fordítva könyveltem le egy tételt. Szerencsére azonnal kiszúrtam és szóltam a főnöknőmnek, hogy elszúrtam, és segítsen kijavítani. Az első az volt, hogy nincs semmi baj, nyugodjak meg- és nem hogy leszúrtak volna a hibáért, hanem kijavítottuk, és ennek ellenére még meg is dicsértek, hogy mennyire felelősségteljes vagyok. A szerződésem lejártával olyan jó referenciákat kaptam, hogy hamar találtam új munkát.
5. Foci- ez is talán ostobaságnak hangzik, de Real Madrid rajongó vagyok, 2003 óta, mikor megérkeztem egy project munkára Madridba és az első napom a főnököm megkérdezte: Atletico vagy Real? Akkor nem ismertem az Atleticót, azt mondtam Real. Kiderült, a volt főnököm unokatesója Iker Casillas, úgyhogy tuti nem örült volna neki, ha Atleticót mondok. De nem ezért lettem madridista- ha valaki tartósan itt van, ez elkerülhetetlen. Pláne, miután kint jártál egy focimeccsen- itt ennek kultúrája van, az idős bácsik-nénik viszik az unokájukat a focimeccsre, itt nincsenek balhék.
6.Árak- itt lakni sokkal kellemesebb. Ugyan most az euró-forint árfolyam miatt talán minden drágábbnak tűnhet átszámolva, de itt egy fizetésből remekül ki lehet jönni, az élelmiszerárak kb., mint otthon, a ruhák pedig kifejezetten olcsóbbak, különösen leárazáskor- itt tényleg leáraznak! Oké, a szolgáltatások, és általában minden, amihez kétkezi munka kell (pl. fodrász, autószerelés) drágábbak, de kárpótol ezért a minőség és a megbízhatóság.
7. Közlekedés- eszméletlen az infrastruktúra. A 11 metróvonal (+3 metro ligero, amolyan HÉV), buszok és az elővárosi vasút közlekesés (Alcalábpól 3-5 percenként indulnak a vonatok Madridba csúcsidőben de pl. hajnalban vagy este is max.15 perc), mindig pontos, kulturált és gyors.
8. Bienestar- az emberek jól léte. Itt mindenhol rengeteg játszótér van a gyerekeknek, kutyafuttatók, szabadtéri kondigépek a sportolni vágyóknak és polideportivók (sportközpontok), amelyek ingyenesek. Én egy kis faluban lakok Alcalá de Henares mellet Madridtól 35 percre kocsival, a falu lakossága 1800 fő. A polideportivónkban van padel pálya, kosérpálya, műfüves focipálya, két játszótér, szabadtéri kondigépek, medence, és több kijelölt kirándulóút. Madridban, és a Madrid környéki településeken ezek az emberekszámára elérhető szabadidős lehetőségek hatványozottan értendők. Egyszerűen itt fontos az önkormányzatoknak, hogy az emberek jól érezzék magukat.
8. Spanyolország- 2003-ban volt szerencsém bejárni Spanyolországot, 2007-ben és tavaly pedig megismételtük az akkori túra egy részét- fantasztikus tájak vannak itt, egyszerűen rajongok értük. A kedvenc városom Sevilla és Málaga, talán egyszer le is költözöm a tengerpartra. Nagyon örülök neki, hogy Madridtól 3,5 óra alatt lent vagyok a tengerparton, vagy ha AVE-val (gyorsvasúttal) megyek akkor 96 PERC.
Szóval röviden ennyi- napestig sorolhatnám még az okokat, de talán ezek a legfontosabbak.
Mi hiányzik otthonról? A család, a barátok hiányoznak, de sem a túró rudi (nem szeretem), sem a téli szalámi nem hiányzik (azt sem szeretem). Szerencsére gulyáslevest itt is tudok főzni...
Magyarországra menni egyelőre csak látogatóba tervezünk, és eddig egyetlen percre sem bántam meg, hogy kiköltöztünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése