2011. november 6., vasárnap

A "mi" hírességeink

Azt már korábban is írtam, hogy a spanyolok nacionalisták.
Az is igaz, hogy valóban sok-sok hírességet adtak a világnak, és rájuk végtelenül büszkék. Az alábbiakban néhány példa, és a hozzájuk rendelt "mítoszok", amiért itt minimum félistenként tisztelik őket.
A képzőművészeket, írókat rögtön vegyünk is ki a kalapból, hiszen Pablo Picassót, Salvador Dalit vagy Frederico Garcia Lorcát, netán Miguel Cervantest mindenki ismeri, koncentráljunk inkább a jelenidőre...
Pedro Almadóvar, Antonio Banderas és Penelopé Cruz egy külön dimenzió...hogy úgy mondjam, nemzeti kincs, ők az etalon akinek mindenki a nyomába akar lépni. Feltörekvőkből pedig nincs hiány.
Paz Vega- talán nem sokakanak cseng ismerősen ez a név, pedig Paz Vega itt Spanyolországban legalább akkora sztár, mint az Isteni Pé, és ő is követte kolleganőjét Hollywoodba- a legtöbben talán a Spanglish- magamat sem értem c. filmből ismerhetik, ahol nem nagyon kellett angolul beszélnie, mivel egy spanyol bejárónőt alakított, Adam Sandler partnereként. Paz akkor még nem is tudott angolul...
Elsa Pataky- ja, ő is spanyol! A neve hangzása nem véletlenül cseng ismerősen, hiszen a nagyszülei magyarok voltak. Szóval ő az új üdvöske aki kinőtte a spanyol hazát és én a magam részéről nagyon drukkolok neki- a spamyol karrier után neki az első kiugrása a Halálos Iramban 5. részében volt (Fast Five), ahol egy riói rendőrnőt alakított. Amúgy most jelentette be, hoyg babát vár, de remélem azért folytatja a karrierjét.
Jordi Molá- talán ő a legkevésbbé ismert spanyol színész, pedig Hollywoodban is rendszeresen forgat, általában ha kell egy egzotikus főgonosz, akkor őt hívják legutóbb Tom Cruis s Cameron Diaz mellett játszott a Day and Kinght (Kéjjel Nappal volt a magyar cme) c. filmben. Nekem monduk a kedvecem :o)
Javier Bardem- azon kívül, hogy ő Pénelopé Cruz férje, amúgy Oscar díjas szinész. Nekem a Goya kísértetei c. filmben tetszett a legjobban, amikor pap lévén beleszeret Natalie Portmanbe, de az Oscart a Nem vénnek való vidékért kapta. Legközelebb a legújabb James Bond film gonoszaként látjuk majd, és itt nagyon örülnek, hogy a "mi Jabierünk" is játszani fog James Bond filmben.
Mindegyikükben közös, hogy amikor a helyi médiumokban beszélnek róluk, akkor többes szám egyes szeméylű birtokos névmást tesznek a nevük elé..
Igen, itt a "mi" Pénelopénk, a "mi" Elsánk és a "mi" Javierünk van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése