2011. november 13., vasárnap

Ha csak „turistának” jössz- tippek és árak Madridból

Ez a post most nem arról fog szólni, hogy az, aki ide jön letelepedni mennyiből él meg (nagyjából körüljártuk az előző postban), inkább arról, hogy aki néhány napot itt szeretne eltölteni, az mekkora költségvetéssel készüljön. Előre szólok, hogy könyvelő vagyok (és közgazdász), tehát meglehetősen költségérzékeny, így ennek szellemében próbáltam összeállítani az alábbi postot.

Minden városlátogatásra igaz, hogy nem kell bedőlni az utazási irodáknak, 1-1 pár napos városlátogatást meg lehet úszni meglepően kevés pénzből, és ehhez nem kell sem a híd alatt aludni, sem pedig lemondani egy kis bevásárlásról.

Hogyan kezdjük?

  1. Nézzük ki a repülőjegyet! A kulcs az időzítés! Például, én tavaly januárban 7000 forintból jöttem ki Madridba, 2 évvel ezelőtt pedig februárban oda-vissza mindennel együtt 14000 forintot fizettem egy fapados repjegyért. Ha jó előre lefoglaljuk, nincs az a munkahely ami ne engedne el szabira 4-5 napra (pláne, ah benne van egy hétvége, így gyakorlatilag kb 3 napot veszel ki- és ha előre szólsz mondjuk 2 hónappal, akkor nincs az a marcona főnök, aki nem enged el szabira- ha meg van akkor az egy másik post témájaJ). Ráadásul a jó előre lefoglalt és megvásárolt repülőjegynek másik nagy előnye, hogy olyan, mintha az utat részletekben fizetnéd: első részlet a repjegy, a következő a szállás lesz majd a kint tartózkodás. Természetesen érdemes a diszkont légitársaságok oldalait nézni, átszállással a Ryanair, EasyJet (és mindegyik, tulajdonképpen) közvetlenül a Wizzair jön Madridba, de Barcelonába is, illetve néhanap akciósan ki lehet fogni olcsó Malév jegyeket is. Ha megvan a repülőjegyünk, nézzünk szállás után!
  2. Szállás: Alapból úgy gondolom, hogy ha meglátogatok egy várost, akkor élni akarok benne, azalatt az idő alatt, amit ott töltök, igyekszem maximálisan kihasználni minden lehetőséget, a szállás számomra nem több, int egy szoba, ahol alhatok néhány órát, lezuhanyozhatok. Nincsenek 5 csillagos igényeim, de igenis legyen tiszta, rendezett és lehetőleg jó legyen a közlekedés. Madridban a közlekedéssel nincs gond, és a központban meglepően olcsón lehet nagyon jó szállásokat találni. Madridra igaz az, ami például Budapestre nem: minél beljebb vagy a városban, annál kedvezőbbek az árak- ez nem mindenre értendő, de pl. egy kétágyas, en-suit zuhanyzós (tehát nem a folyósón van a fürdőszoba) hostal szobát 40 EURtól (20EUR/kopf, ha ketten érkeztek) lehet találni. Ha interneten foglalsz általában 30%-ot előre ki kell fizetni, ezzel ismét visszatértünk a „részletfizetéshez”, tehát nem azonnal jelentkezik extra költséged. Plusz tipp: ne dőlj be a booking.com-nak: sajnos a tapasztalatom szerint rajtuk keresztül kb.10%-al drágább a foglalás-elvileg nekik is élniük kell valamiből.
  3. Csomagolás: ha január közepe és február vége között jössz, azontúl, hogy a repülőjegyek meglepően olcsók, pont „rebajas”-ra érkezel, vagyis kiárusításra. Nyár végi leárazás Júliustól szeptember végéig, de ilyenkor drágák a repülőjegyek és a szállások is drágábbak, mert főszezon van. A spanyolok igazán tudják, mi az a leárazás, ilyenkor általában minden TÉNYLEG 40-70%-al olcsóbb, és mondjuk februárban már bent van az új kollekció is (igaz original áron). Szóval, ha tervben van a vásárlás, akkor nem érdemes sok cuccot hozni. Az időjárás: szerencsére már vannak nagyon jó meteorógiai oldalak, ahol 1 hétre előre nagy biztonsággal meg lehet nézni milyen idő lesz. Madridra jellemző a „febrerillo loco” vagyis, hogy februárban hirtelen felmelegszik a levegő, és előfordul, hogy 15-20 fok van verőfényes napsütésben- igaz velem az is előfordult, hogy 5 fok volt és szakadó eső.
  4. Étkezés-italok: a költségeink nagy részét általában ez teszi ki, de az étkezést is meg lehet okosan oldani. Szeretem-nem szeretem itt rengeteg gyorsétterem van, ahol már 3,99 EURtól lehet napi menüt kapni: pl. a Pan’s ban egy XXL szendvics egy adag krumpli és üdítő ennyibe kerül. És ezzel jól is laksz. A reggeli 1,90-től kezdődik: ez általában egy kávét és egy péksütit vagy egy paradicsomos pirítóst takar- ennél gazdagabban is lehet reggelizni, az akkor drágább. Soha ne reggelizzünk a szállásunkon, ott simán elkérnek 3 Eurót egy reggeliért, mikor mindenhol máshol (kivéve Starbucks) ez 1-1,5 euróval olcsóbb. Napközben ne a turistaútvonalak menti pavilonokban vásároljunk vizet 1EUR-ért, hanem menjünk be supermarketekbe (általában mondjuk a fő turistautakkal párhuzamos kisebb utcákban tuti találunk ilyet) a fele áron megvehetjük ugyanazt vagy egy nagyobb kiszerelést). Ha nem szeretnél gyorsétteremben enni, akkor a napi menükből választhatsz, igaz ilyenkor egy 10 EUR/ étkezést nyugodtan számolj. Ja, és azt, hogy utána 2 óráig mozdulni sem tudsz…

Vacsora- szintén ugyanazt lehet számolni, mint ebédre.

Ne dőljetek be a tapas-nak: a tapas az, ami a pincér kezébe akad, mikor kihozza az italokat. Semmi esetre sem kell kicsengetni érte 5-6 Eurót! Ráadásul ami van tapsban, az van normál adagban is, tehát önmagában az, hogy tapas, az nincs. (most ezért sokan fognak utálni, de ez az igazság) Ha egy jó helyen szeretnél meginni egy sört (a spanyol sör hozzáértő barátaim szerint gyenge és lányoknak való) és mellé olcsón enni egy keveset, akkor érdemes körülnézni mondjuk a 100 Montaditosban (helyi franchise), ahol a hét minden napján a korsó sör 1 EUR, illetve szerdánként minden 1 EUR (szendvicsek, salik, snackek). De van egy korsó sör 3 EUR-áért is, egy kancsó Sangria pedig 8-15 EUR között mozog. Ha nem első osztályú éttermekben eszel, akkor a napi étkezési költségeid kb. 15-20 EUR-t tesznek ki, de ennek háromszorosa is lehet.. Ez is Madrid :o)

  1. Közlekedés: Ha kb.4-5 napra jössz, akkor érdemes egy 10-es „abono de metro”-t venni (metrojegy-tömb 10 utazásra). Létezik napi turistajegy, 1 napra 6 EUR, szerintem pénzkidobás. A 10-es Metrobus tömb jó az összes metrora és buszra, 9,30 EUR-ba kerül, és ne felejtsük, hogy Madriban amíg lent vagy a föld alatt addig érvényes egy jegy, vagyis átszálláskor nem kell külön érvényesíteni a jegyeket. Ráadásul Madridban a nevezettességek egy nagy része egy jó erős sétán belül vannak, sokszor nem is lesz rá szükség, egy 10-es tömb egy embernek elég lehet 4 napra. Sőt, még beleférhet egy toledói kiruccanás is: az AVE (tren de alta velocidad- gyorsvasút) jegy ára 9 EUR körül, oda-vissza 16-18 EUR. Tehát mondjuk kijön 30 EURból a közlekedés, és akkor a reptéri „suplementót” (extra metrójegy) is ideszámoltam. A hop on-hp off buszokat nagy ívben érdemes kerülni: 20-22 EUR egy buszjegyre nevetséges. Inkább ajánlom az 53-as és a 27-es buszokat , ezzel a két járattal Madrid szinte minden nevezetességét be lehet járni és a két buszjegy összesen 3 ERU, vagy ha van 10 db-os tömbünk, akkor itt ellőhetünk 2 utat belőle.
  2. Múzeumok: minden múzeumban van belépőjegy, de megmondom őszintén fogalmam sincs, hogy mennyi. Leleményes turista nem foizet ki belépőjegyet a múzeumokra, hanem jó előre megnézi a neten, mikor vannak ingyenes órák. Én sem a Pradoban, sem a Reina Sofiaban nem fizettem belépőt, ha előtte megnézzük a neten a mőzeumok oldalait, ott fel van tüntetve mely napokon és mikor inygenes a belépés. Kb. az ingyenes órák előtt egy fél órával érdemes érkezni, mert biztos, hogy hosszú lesz a sor. A Tour Bernabeu a Real Madrid stadionban (santiago Bernabeu) 16 EUR, itt nincs ingyenes óra. Persze, aki nem akar erre várni, az nyugodtan megveheti a teljes árú belépőjegyet.
  3. Shopping: szuvenírok: képeslapok 40 centtől, hűtőmágnesek 1,50 EURtól, plüssbikák 4,50 körül- pólók 5,99-től, jobb minőségűek 10 EUR körül.

Rebajas: ilyenkor cipőket már 3 EURótól lehet kapni, pólókat 1,99-től, persze a felsőhatár a csillagos ég. Ahol érdemes körülnézni: hölgyeknek a Lefties, Sfera és a Blanco (az ismert márkák mellett, mint Mango, Zara, Stradivarius), uraknak Jules, H.E by Mango és persze az előbb említett üzletek férfi kollekciói. Ha valaki ennél magasabb árfekvésben gondolkodik, akkor Cortefiel, Massimo Dutti, Pedro del Hierro, Adolfo Domingez (outletje az U by Adolfo Domingez). Corte Inglés: az összes útikönyv megemlíti, szerintem nem egy nagy szám, de az is igaz, hogy ha ügyesek vagyunk és leárazáskor jövünk ki lehet fogni bármit- és ne felejtsük, hogy ha bemutatjuk az útlevelünket, akkor külföldiként további 10% kedvezményt kapunk. Real Madrid szuvenírok kb 5 EURtól, hivatalos mezek 70 EURtól. Nem tudom mennyit számoljak vásárlásra, valószínűleg az összes pénzt, amit másra nem költünk…

És akkor nézzük a költségeinket:

Repülőjegy: számoljunk 20000 forinttal

Szállás: 4*40 EUR, 120 EUR, 36000 forint (300ft/EUR árfolyamon)

Étlezés: 5napra 20 EUR/nap 100 EUR 30000 forint (és ebben már egy paella is benne volt)

Közlekedés: 30 EUR egy toledói kirándulással, anélkül 13 EUR (csak Madrid a repülőtri kiegészítő jeggyel)- 9000, illetve 3900 forint.

A vásárlások nélkül összesen 95000 forint, és akkor elmentünk Toledóba és nem minden esetben ettünk gyorsétteremben. Ha „fapadosan” tartózkodunk Madridban, akkor pedig ki lehet hozni 80000 forint alatt (ebben az esetben a repjegy és a szállás változatlan, de spóroltunk az étkezésen és a toledói városnézést kihagytuk)

Mindkét esetben igaz, hogy a végösszegből a repülőjegyet kb. 2 hónappal indulás előtt fizetjük, amikor lefoglaljuk. A szállás 30%-át vagy a felét kifizethetjük 1 hónappal az indulás előtt,és csak a többi költség jelentkezik akkor, amikor ténylegesen megérkezünk Madridba.

Én ugyanilyen módszer szerint jártam be egész Európát: Berlin, Stockholm, London, Párizs, Róma…mindenhova el lehet jutni így, és ehhez nem kell többszázezres fizetés

1 megjegyzés:

  1. kajában ami jó még a Foster's Hollywood, ahol már 10-12 euroért kapsz egy hatalmas remek hambit (nem gyorséttermes, igazi), hozzá köretet, és korlatlan az uditofogyasztas is, ha megveszed a free refill opciot :)

    VálaszTörlés