2011. augusztus 22., hétfő

JMJ, avagy a hátizsákosok

Az elmúlt egy hét szerencsétlenkedéseit senkinek semkívánom. Nem elég, hogy dög meleg volt végig, ráadásul Madridot ellepték a hátizsákos suhancok, csövesek, zsabások és mindenféle ember, legalább kétmillóan. Az ok, a Jornada Mundial de la Juventud, vagyis mondjuk úgy, hogy a világifjúsági találkozó. Én még emlékszem a VIT-re (tényleg Világ Ifjúsági Találkozó), de az ugye anno, az átkosban kicsit másról szólt. A mostani ifjúsági találkozók tulajdonképpen a katolikus ifjak világ talákozója, hogy ki, mennyire ifjú, azt most hagyjuk. A lényeg: ezek az emberek elözönlötték Madridot a héten. Ha ez még nem lenne elég, a Pápa is itt járt, ez tehát egy extra motivációt jelentett nekik. Alapjában véve semmi bajom, ha sokan vannak, ezt itt meg lehet szokni. De az, hogy a metróra nem férek fel, mert tele van velük, vagy az, hogy bármerre jártak énekeltek, tapsikoltak, hangoskodtak, és kényük-kedvük szerint néztek egy-egy utcát korzónak a csúcsforgalom közepén ez már nekem is sok volt. Este 11-kor hazafelé a metróban a német tinilányok anyázását hallgattam (mélységes keresztényi áhitatban) meg azt, hogy melyik leárazáson mit vett ( ez is a keresztényi szerénység és önmegtartóztatás ékes példája).
Engem nem zavar, ha valaki idejön és jól érzi magát, sőt, örülök neki. De ha mondjuk a melegfesztivál résztvevői randalíroznak a metróban, akkor mindegyiket beviszik és sokáig bent is tartják...akkor egy magát katolikusnak mondó ember ezt miért teheti meg büntetlenül?
Szóval a lényeg: a hétnek vége, a pápa visszautazott Brazíliába és ma eltűntek a hátizsákosok is. Végre lehet nyugodtan metrózni, nyugodtan bemenni a belvárosba, nyugodtan be lehet ülni egy-egy italra bárhová, mert nincsenek tele a bulizó katolikus fiatalokkal.Micsoda képmutatás! Szerencsére a következő Brazíliában lesz 2 év múlva, és én tuti nem leszek ott :o)

1 megjegyzés: