2012. március 5., hétfő

Tavaszrobbanás

Spanyolországban a tél lényegesen rövidebb, mint Magyarországon, ezt nyilván mindenki tudja. Azonban tévedés azt hinni, hogy itt nincsen tél.

Mivel Spanyolország is az északi féltekén helyezkedik el, és elvileg a mérsékelt éghajlati övben, egyértelmű, hogy itt is 4 évszak van, még akkor is, ha az ország alapvető éghajlata mediterráni.

Ez azt jelenti, hogy a tél novembertől februárig, a tavasz márciustól májusig ,a nyár júniustól nagyjából októberig az ősz pedig szeptember végétől mondjuk november végéig tart.

Elvileg.

Az igazság az, hogy nekünk, akik nem ebben nőttünk fel az egyik legjobb dolog és az egyik érv Sapnyolország mellett kétségtelenül az éghajlata.

Mi október közepén rendeltük az első adag gasoleot (ez a fűtőolaj, ugyais, niny a falunkban gázfűtés, hanem olaj melegíti fel a vizet ése z fűti a házat + ez adja a melegvizet. Igazából először november végén kellett fűteni, addig a megrendelt 250 litert (amia z 500-as tartály fele) csak melegvízre használtuk. Az október közepi gázolaj december 31-ig tartott ki.

Ez azt jelenti, hogy olyan enyhe volt az idő, hogy szinte csak dékutánonként kapcosltuk be a fátést pár órára, és a nappaliban a termosztátot 18 foka állítottuk (amikor kint volt a tulaj a fűtés indításánál azt mondta 24-re kell tekerni), és így is kellemes meleg volt a házban. (el sem tudom képzelni, hogy 24 fok esetén mi lett volna- valszeg egy szál aldóban v. bugyiban rohangáltunk volna otthon) szóal így telt el a december, aztán januárban ízelítőt kaptunk a spanyol télből, nekem ez már a 2. alkalom volt. Januárig egyszer sem fagyott, de aztán elkezdtek jönni az éjszakai fagyok- nem kell kemény telet elképzelni (magyar viszonylat), ez kb. -1, -2 fokot jelent, amikor mi elővesszük a télikabátot. Napközben továbbra is 12-14 fok volt. A spanyolok októberben már csizmában, nagykabátban, sálban, sapkában járnak.

Arra számítottam, hogy a febrerillo loco változást hoz majd az időjárásban, és nem csalódtam. A febrerillo loco az a jelenség, amikor februárban hirtelen felmelegszik a levegő 15-20 fokra, a tél egyik napról a másikra véget és és gyakorlatila elkezdődik a tavasz.idén is volt febrerillo loco, de a február most egy szibériai hidegfronttal köszöntött be (mármint Szibériából jött a hideg), és a levegő reggelente lehűlt -4 -6 fok köré és nappal sem volt több 10 foknál. A spanyol médiumokban a hidegen kívül max arról beszáltek, hoyg Mariano rejoy miniszterelnök helyett miért mindig Soraya de Santa Maria, a kormány 2. Embere áll ki sajtótájékoztatót tartani. Pontosan megnéztem: 2011/02/09-én a blogombana azt írtam, hogy 18 fok van, most 2012/02/09-én volt -4 reggel és +10 nappal. Szóval a febrerillo loco beköszöntött, de most hideget hozott. Száraz hideget ráadásul, még szerencse, hogy szél nem volt.

Havat nem láttunk, eső sem esett, talán egy nap volt amikor elkezdett csöpögni, de igazi eső nem volt a télen.

Aztán szerencsére február 14én, Valentin napra megérkezett a febrerillo loco felmelegítő hatása is: szinte egyik napról a másikra lett 15-18 fok. A táj, a falunk mellett egy pillanat alatt kizöldült, és olyan szépséges lett, hogy amikor letöltöttem a fényképeket, amiket készítettünk, azt hittem ez valami retusált Windows héttérkép J

Szóval itt a tavasz, ugyan az emberek Nagy rész még mindig csizmában és téli kabátban szaladgál, mi már az átmeneti kabátot vettük elő, és nem szaladgálunk téli bakancsban/csizmában. A kutyákat is gyorsan le kelltt trimmelni, megszabadítottuk őket a téli bundától, mert így nincs melegük. A kocsim szélvédőjét sem takarom le esténként, hogy elkerüljem a reggeli jégkapargatást, mert már egyáltalán nincsenek fagyok.

Fűteni pedig már nem fűtünk és remélem (illetve gondolom), hogy novemberig nem is kell majd bekapcsolni a termosztátot. Ellenben készülünk a nyrra és elkezdtünk kirándulgatni is.

Spanyolország, én ezért is szeretlek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése