2011. szeptember 26., hétfő

A spanyol konyha újrafelfedezése- gasztroblog helyett

Nem, ez továbbra sem gasztroblog, bár már lassan annyit írok az ételekről, hogy elkezdtem gondolkozni, vajon ne írjak egy blogot ebbena témában is?

De egyelőre nem tervezem az időm meglehetősen kevés, ide is milyen régen írtam már.Az apropó ezúttal, hogy részben, revidiálnom kell a spanyol konyhával kapcsolatos álláspontomat.

Azt ugye eddig is tudtuk, hogy friss és egyszerű alapanyagokból dolgoznak, nem bonyolítanak túl semmit, meglepően praktikus konyha a spanyol, a francia flancoláshoz képest mindenképpen az olaszhoz hasonló „szegényember konyhája”- a szó legjobb értelmében.

Ami nekünk magyaroknak elsőre nagyon furcsa lehet, az, hogy ami itt egy főétel, azt otthon max. Reggelire ennénk meg. Ki hallott már olyat, hogy első fogásként elfogyasztott saláta után egy tortillát egyek főételnek? És mégis működik.

Rájöttem, mitől vékonyak a spanyol nők! Reggelire megissza a kv-ját, esetleg tostadita-val (pirítós nagyon apróra vágott paradicsommal sé olivaolajjal megöntözve) vagy megeszi a bolleriat (péksütemény) és ebédre simán benyomja a 3 fogásso menü- felét!

Előételnek lecsúszik a saláta, főételnek hús, de köret nélkül, max zöldségkörettel és desszerntnek, ha midnennek tényleg csak a felét eszed, akkor lemegy a gyümölcs vagy Uram bocsá’ egy pici adag flan. A kulcs, hogy a spanyoloknál ami nincs az étlepon, azt nem hozzák ki- tehát ha egy sült van feltüntetve paradicsommal akkor sültet kapsz paradicsommal- se többet, se kevesebbet. E mellé, ha akarsz rendelhetsz köretet, de alapesetben a menüd mellé max kenyeret hoznak ki. Vacsorára meg a pohár borocska mellé lecsúszik egy maréknyi olajosmag (mandula, mogyoró) vagy egy maréknyi olajbogyó.

Mindent, de mindent olivaolajon főznek-sütnek, itt az emberek szinte isszák az olivaolajat.

A tészta, a sütemény , krumpli egy héten jó, ha egyszer kerül az asztalra, krumpli max a tortillához, de nem köretnek. (eltekintve a heti egy alkalmat) Akkor is az adagok kicsik, mert, mint említettem a hölgyek a kihozott adag felét eszik meg, kivétel talán a saláta vagy a gyümölcs.A paella is max egy héten egyszer, akkor is a rizs mellett fogysztott zöldséges, tenger gyümölcseis egytálétel teljesen rendben van.

A titok tehát az, hogy rengeteg friss zöldségből- gyümölcsből, jó minőségű alapanyagokból, mésékelten fűszeres, és viszonylag szénhidrátszegény ételeket esznek- mndezt ösztönösen, hiszen a spanyol konyha nem szénhidrátalapú.

Mi ez, ha nem színtiszta egészség?

A mediterrán diétát itt úgy értelemzik, hogy az ételek 60% zöldség, 20% hús, a fennmaradó 20% lehet szénhidrát, és mindezt úgy oldják meg, hogy nem erőlködnek, nem feszülnek meg, hogy egészségesen kell főzniük és étkezniük, hiszen évszázadok óta így tesznek.

Ez tehát a titok, a mediterrán diéta. És emellett oriási a tömegsport népszerűsége, minden felnőtt és gyerek sportol valamit, legyen az séta a parkba vagy országúti kerékpározás.

Az nem igaz, hogy itt mindenki kicsattanóan egészséges- a mostani gyerekeken jól látszik a gyorsáttermi hatás, és persze aki nem spanyol, az nem is követi a mediterrán diétát.

Én kb egy hónapja kezdtem el figyelni—mindenféle önmegtartoztatás és nehézség nélkül áltam át, öröm így élni- és megmodnom őszintén hogy látszik az eredmény. Remélem a tavaszi kollekció vásárlásakor már nem okoz gondod a méretek hiánya, de az tuti, hogy már most sokkal energikusabbnak és egészségesebbnek érzem magam.

És az ételek:

Sosem gondoltam volna, de igen, bevallom: szeretem a tortillát! Ha jól készítik el. A hétvégén Culleraban voltunk és reggelire Jani egy tortillás bocatat kért, én persze a croissontomat- de az a tortillás szendvics! Úristen milyen finom volt! Vagy nálunk, itt a cégnél előfordul, hoyg valaki berendel a dolgozóknak falatkákat- a tortillás miniszendvics a kedvencem. De például megszerettem egy tipikus madrdi ételt is, az a neve, hogy huevos rotos (törött tojások). Ez tulajdonképpen egy réteg sült krumpli, rajta egy réteg tojásrántotta és a tetején beborítva serrano sonkával- Hát valami mennyei! Sosem gondoltam volna, hogy ilyet modnok, de ez az igazság.

A tapáról továbbra is az a véleményem: ami a pincér kezébe kerül azt hozza ki tapának. A legtöbbször ez olajbogyó, chips vagy mandula, esetleg mogyoró, jobb helyeken pár szelet chorizo vagy sonka. Esetleg tortillakockácskák. Szóval nagy feneket ne kerítsünk neki, a tapa az nem más, mint egy mini adag az aznapi ételekből, vagy éppen a maradék. Úgyhogy az ilyen drága tapas bárokat messze kerüljük el, csak parasztvakítás, turistáknak szemfényvesztés. Ne dőljünk be nekik. Különben is minden bárban automnatikusan kihoznak valami tapa-t az italok mellé, ha ez nem elég kérhetünk pluszban is, nem fognak megsértődni :o)

A legjobb helyek Madridban:

1 Plaza de Cubos

A Plaza de Espanaról továbbmenve a calle de princesan rögtön az első tér a bal oldaon- egy rakat terasz, mindenféle bár- gyorséáttermek is, és tapa bárok is. Itt van egy olyan bár, ahol házi készítésű sonkát, kolbást adnak tapa gyanánt- az adagok nagyok az ízek pedig...nyami! És még az rak is kellemesek.

2. 100 Montaditos

A legjobb hely ha sörözni akarunk. Akciósan a korsó sör 1 euró, de szerdánként meg midnen 1 euró. Maga a motnadito mini szendvicset jelent és itt 100 félét lehet választani (nem vicc!). Meg persze van tortilla, saláta, chips és olivabogyó si az italok mellé.

A 100 Montaditos egy franchise rendszerben működő bár –lánc, úgyhogy akárhov megyünk, ha ezt a cégért látjuk, nyugodt szívvel öljönk be- nagy vacsorát ne várjunk, csak sürkorcsolyákat minden mennyiségben.

3.La Latina- akár hová is ülünk itt be, nagyon nem lövünk mellé. Szintén a kis teraszos helyek a legjobbak.

4. Huertas- a Retiro és a Sol között elterülő csodaszép negyed rengeteg terasszal, bárral, kávézóval. Vigyázat iss van 1-2 lenyúlós hely, tapas-bárnak ne dljünk be. Aholgy egyetlen más helyen se.

5. Peggy Sue vagy Tom Meli’s: mindkát helyen elsőrangú a hamburger, több éttermük is van a városban, a Peggy Sue a hurtason és a chuecaban, a Tom Meli’s a Plenilunioban például. Itt jól lehet lani, viszonylag emberbarát árakon. De autentikus spanyol kaját ne várjunk.

6. Ribs- igazi texasi étteremlánc, de spanyol kivitelben- az étteremláncot 1967-ben alapította egy , a torrejon de ardozi bázison szolgűló amerikai katona, hoyg a honfitársai ne hiányolják annyira a hazai ízeket. Mára minden bevásárlóközpontban megtalálható- jó kaja, jó áron, de a desszertet ne itt együk, nekünk nem jött be annyira.

7. Fosters Hollywood- amerikai franchise lánc, ha szereted a texmexet, akkro ez egy nagyon jó hely, de nem oclsó.

8.La fabrica de la Cerveza- német jellegű sörház, iszonyatos nemzetközi sörválasztékkal . A francia málnás sör kihagyhatatlan! Ételek terén németes vonalat próbál vinni, ha éppen wurstot ennénk akkor jó, de van sült csülkük is.

9. VIPS- nem tudom miért hagytam a végére, ez az egyik legjobb-vegyesen haza is nemzetközi konyha, hétköznap 10,95 a menü- nagyon jól főznek, nagyon jól lehet vele lakni és sok helyen van éttermük. Szóval ide hétköznap érdemes betérni ebédre, hétvégén egy kicsit drága.

Egy jó tanács: bármennyire is lepukkantank tűnik egy hely, üljünk be, vagy üljünk ki, ha van terasza és hagyjuk, hoyg meglepjenek minket. Nem fogunk csalódni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése