2011. szeptember 11., vasárnap

Madrid rejtett kincsei- I. Rész: a pecsétek

Már 9 hónapja kint élek Madridban, és eddig azt hittem elég jól ismerem a várost, de be kellett látnom, hogy tévedtem.

Ebben nagy érdeme van egyrészt a szlovák társaságnak, akik a munkaheylemen veszik át tőlem a munkát (és nagyon kíváncsiak), illetve Timcsinek, aki „miatt” újra fel kellett fedeznem Madridot, amit ezúton is nagyon köszönök!

Timcsit egy napra idegenvezettük, és ő korábban már járt Madridban, arra gondoltam, hogy jó ötlet lenne megnézni a Chamberit, mert ott még nem járt.

Hetekkel ezelőtt Janival nekiindultunk, hogy megnézzük az Andén 0-ót (nulladik vágány) a Chamberin, de mivel ott ragadtunk a Bernabeu kiállításon, nem sikerült időben eljutnunk.

Az Andén 0 a Plaza deChamberin található, és tulajdonképpen nem más, mint egy „szellem” metróállomás. Egy olyan metróállomás, amit a 60-as években bezártak, mivel a madridi metrón akkor cserélték le a metrókocsi-parkot (értitek: akkor CSERÉLTÉK LE!!!), és az új metrókcosik a Chamberi kkanyarban lévő állomásnál nem tudtak volna úgy megállni, hogy az utasok biztonságosan tudjanak le- illetve fölszállni. Így az állomást bezárták, és azóta a metró elsuhan az állomáson, de nem áll meg. Viszont az idő kétségtelenül megállt itt: „itt minden úgy van még ahogyan itt maradt”- vagyis mindent, de mindent, megőriztek olyannak, amilyennek a 60-as években volt: a jegyvásárló pultot, a beengedő kapukat (a 60-as években, haló!), a plakátokat, a padokat- mindent, de mindent. Olyan, mintha egy időgéppel visszamennél 60 évet. Felejthetetlen élmény! Ráadásul, a peronőr bácsitól, vagy a recepciós hölgytől is sok mindent meg lehet tudni + van egy 17 perces filmecske is, ami ugyan spanyolul van, de a korabeli filmkockák miatt mindenképpen érdemes ezt a 17 percet rááldoznia annak is, aki nem beszél spanyolul. Kifelé menet kaptunk egy kis füzetecskét, ami az egyik legjobb ötletet adta a város felfedezéséhez. Eben a Madrid közlekedéséhez köthető múzeumok voltak benne, mindegyik mellett egy-egy pecsétnek hely: ha valaki összegíűjti a pecséteket és a füzetecskét beviszi a Plaza Mayornál található turisztikai információs központhoz, akkor ajándékot kap. Nosza, rajta, egyből kedvet kaptunk a gyűjtéshez! A Chamberin megkaptunk az első két pecsétet. Ugyanis a motormúzeumhoz, ami a Pacificon található, azt is bepecsételték (Nave de motores, Axel szerint kihagyhatatlan). A következő nap két múzeumot is útba ejtettünk: a Ferrocarrilt (vasúti múzeum), ezt leginkább a budapesti Vasúttörténeti múzeumhoz tudnám hasonlítani és a Tudományi Múzeumot, ami közvetlenül mellette van. Ez utóbbi azért jó, mert nem túl nagy, azok számára is végijárható, aik amúgy nem mőzeumrajongók. Kicsit szíven ütött, amikor írógépeket láttam kiállítva- én még ilyeneken tanultam gépírást, sőt otthon is volt egy olyan Olivettink, ami itt ki volt állítva. Viszont egy pár darabot ki is lehetett próbálni és az asdf jklé még mindig jól megy J A következő a Museo Naval volt, ami a Prado mellett található. Aki szereti ahajózást, a tengerészetet annak ez is nagy élmány, én töredelmesen bevallom, hogy megnézegettem, de sokkal hamarabb jöttem ki, mint a többiek. Nem azért, mert nem érdekelt, hanem azért, mert nekem egy kicsit talán túl nagy, túl sok volt. Persze, Spanyolország jelentős tengeri nagyhatalom volt és az a mai napig is, úgyhgy van mit mesélniük erről. Hoyg mást ne mondjak Colombusról, a spanyol Armadáról, és a felfedezésekről...egészen napjaink tengeralattjáróiig. Érdekesnek mindenképpen érdekes.

Midnen egyes múzeumban kaptunk pecsétet, és nekem már csak egy hiányzik: a Cuatro Vientos, ahol az aero múzeum van. Ezt remélem hétvégén sikerül abszolválnom, és akkor rohanok a Plaza Mayorra az ajándékért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése