2014. április 21., hétfő

Semana Santa

A Semana Santa, vagyis a szent hét tulajdonképpen a húszvét körüli hetet jelöli.
Azért hívják semana santának, mert az ünnepek valoban kb. egy hétig tartanak, keszve a domingo de ramos- al (csokrok vagy ágak vasárnapja, nálunk virágvasárnap) a domingo de resurección- ig bezárólag. (feltámadás vasárnapja). Spanyolország alapvetöen katolikus ország, tehát természetes, hogy a semana santa az egyik legnagyobb egyjházi ünnep, körmenetekkel, misékkel, hagyományokkal, de mégis csak egy déli, mediterrán országban vagyunk, tehát a fiesta, az fiesta.
Az emberek nagy része az egész hetet szabadságon tölti, a munka félgözzel folyik, semmilyen fontos munkahelyi eseményt nem idözítenek ezekre a napkra Már csak azért sem, mert nem midnegyik tartományban esnek ugyanazokra a napokra az üjnnepek. Például Madridban a csütörtök már munkaszüneti nap, de pl. Catalunyában nem, ellenben itt nálunk, Katalóniában húsvét hétfö még ünnepnap, de Madridban már nem. Szerencse, hogy nagypéntek, az mindehol nagypéntek, legalább abban egyet értenek :)
De, mielött rátérünk a fiesta részére, és hogy ez helyi szinten mit is jelent járjuk körbe a hagyományokat.
A Domingo de Ramos a katolikus hívök ezen a napom Jézus a Jeruzsálembe való belépését, megérkezését ünneplik. Az emberek a misére menve feldíszített ágakat visznek magukkal., ezeket általában házilag szedik és díszítik, és a szent hét alatt kirakják az ablakaikba. Ezzel szimbolizálják nem csak Krisztus ünneplését, de jelenti azt is, hogy osztoznak késöbbi szenvedésében is.
A feltámadás vasárnapját (domingo de resurección), illetve nekünk ugye húsvét vasárnapját ugyanúgy ünneplik, mint bárhol a világon a katolikus hívök: misével, körmenettel.
Meglepö, de szintén hagyomány a tojásokkal való díszítés, már a domingo de ramos alkalmával is sokan tojásokkal díszítik az ágakat, ami azért érdekes mert a húszvéti tojás alapvetöen egy német hagyomány igaz, szerte a világon elterjedt.
A legtöbb városban, faluban húsvét hete alatt többször van körmenet ilyenk körbeviszik a "virgen"- üket vagy a saját "Jjézusukat"- ne felejtsük el, itt a legtöbb városban, faluban van "saját"szentjük, Máriájuk, Jézusuk- nem gúnyosan értem, ezek a tények. A leghíresebb körmenet a sevillai, tavaly konkrétan országos hír volt, hogy meghiúsult kétszer ia a virgen körbevitele a viharok miatt. Itt ezt nagyon komolyan veszik.
Azok számára akiknek a húsvét kevésbbé bír vallási jelentöséggel, nos nekik a semana santa elsösorban a kikapcoslódásról, a pihanesröl szól. kb. 5 millióan indulnak útnak Spanyolországban, az emberek nagy része belföldre, mint külföldre. már most látszik, az idei rekordév lesz. A szállodák telítettsége több, mint 75%-os, idén Andalúzia (Sevilla, Jerez, Cadiz) mellett Mallorca a sláger, illetve a turismo rural, ami tulajdonképpen a falusi turizmus.
Nálunk, itt a Costa Braván a telt ház garantált, már most, 1 héttel húsvét elött is érezhetöen többen vannak, elt udom képzelni mi lesz itt a hétvégén. A bárok, éttermek, üzletek, amelyek esetleg zárva voltak a szezonon kívül, most mind kinyitnak. Sok étterem, kínál semana santa menüt, ami igazából nem nagyon tér el a megszokottól, talán csak a felszolgált édesség: a spanyoloknál a húsvéti édesség a torrijas, ami cukros-fahéjas bundás kenyér.

Persze attól, hogy egy menüben semmi különleges nincs, nyugodtan elkérik a normál ár szinte dupláját. Akik kikapcsolódással szeretnék töltenni ezeket a napkat, itt van lehetöségük mindenre, ez a szezon nyitó hétvégéje, innentöl az üzletek, bárok, szórakozóhelyek folyamatosan nyitva vannak, mindenki megtalálhatja a maga ízlésének/ penztárcájának megfelelö formát.
Mi itt Sant Feliuben is k'szeülünk a húsvétra. Nem fogunk sonkát fözni (mmivel nem szeretjük) de igyekszünk ugyanazokat az ételeket készíteni amiket otthon ennénk: füstölt tarját, sütök fagyi-szeletet (nálunk midnig az volt húsvétkor, tudom máshol nem), tojást fözök (igaz, nem festek), nyuszicsokit, csokitojást veszünk. nem tervezünk nagyon kimozfulni, mivel nagyon sokan lesznek, nagy lesz a forgalom, a tengerparton is sokan lesznek, mert jó idöt mondanak a hétvégére, szóval igyekszünk túlélni az ünnepet otthon, és akorra idözíteni a programokat, mikor a turisták elmennek. Persze a sajt- és kolbászvásárt (feria de formatge i butifarra), és a régiségvásárt nem hagyjuk ki.

Ugyanakkor jó része leni a pörgének, jó látni, ahogy a téli álomból felébred a környék, látni ahogy elindul újra az "élet" itt a tengerparton.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése