2013. szeptember 7., szombat

KatalánokAmikor először jöttem Barcelonába, és egy hónapot töltöttem el 2004-ben ez a katalán kérdés nem volt ennyire napirenden. Nem volt jelentősége, a spanyollal is remekül elboldogultam, nem éreztem, hogy egy másik országban vagyok, sőt, fel sem tűnt, hogy katalánul beszélnek mellettem vagy hozzám, mert minden megértettem.
Az volt a benyomásom, hogy szorgalmas, de beképzelt emberek, legalábbis valami miatt nagyon nagyra tartják magukat.
Most, mikor itt élek, rá kellett jönnöm, hogy egyrészt változott a világ, másrészt részben félreismertem az embereket.
Ma, 2013-ban a katalánok ugyanolyan öntudatosak, ha nem még inkább.
Sőt, ma egyenesen függetlenné akarnak válni, ami igen nehéz lesz, tekintve, hogy Katalónia volt az első tartomány, aki gyorssegélyt kért a spanyol kormánytól, nehogy csődbe menjenek. Az való igaz, hogy van abban némi igazság, hogy felül kéne vizsgálni, hogy ki, semennynit ad bele a közös kasszába, és mit vesz ki onnan, de függetlenségről azt hiszem igen korai lenne beszélni. Pláne, hogy az EU sem ismerné el Katalóniát független államnak, illetve EU államnak még kevésbé, ez pedig a totális elszigetelődéshez vezetne.
Beszélgetve a katalán kollégákkal ez a függetlenség mánia sem egységes..például, ahol most élek itt errefelé nagyon függetlenség pártiak az emberek, mert itt jobban élnek, a válság sem érződik, és nem is értik pl. hogy minek kérték a katalánok a mentő csomagot, hiszen itt olyan jó az élet. Aztán ha elmész pl. Tarragona környékére, ahol kihalt ipartelepeket látsz, ahol minden raktárra ki van rakva az eladó-kiadó tábla, ahol valójában tényleg kőkeményen érezni a válságot, mert nincs munka lehetőség, akkor ott az emberek már nem annyira vannak elragadtatva attól, hogy függetlenek legyenek, mert nem látják, nekik ebből milyen előnyük származna...attól ugyanúgy nem lenne munkájuk, sőt azok a multik akik netán még mindig ott vannak, azok is elmennének tőlük.
Amúgy amit a katalánok nem értenek meg, az, hogy jelenleg az EU nem ismerné el őket tagállamnak (ők ezt egyszerűen nem is bírják elképzelni), tehát ha Katalónia függetlenné válna, akkor gyakorlatilag visszalépne Albánia szintjére, azaz vízum, vámok és egyebek lennének szükségesek ahhoz, hogy ki-be lehessen közlekedni az országba, illetve országból. Vajon erre az itt lévő külföldi cégek hogyan reagálnának? Egyértelmű: el innen! Picit délebbre rakják az ibériai bázisukat és máris megoldódott a dolog. A barcelonai kikötő meg kiürülne, és az ipar negyedek is. Persze ezt az emberek egy része látja, és ezért nem is függetlenségi párti, de az emberek másik része pedig nem látja, sőt csak azt látják, hogy elvileg ők többet adnak Spanyolországnak, mint a többi régió. És ezzel meg is van a fő feszültség forrás: ki mennyit ad a közösbe és mennyit kap vissza onnan.
Nyilván ez a vita még sokáig terítéken lesz és 2014 előtt, amikor is itt szavazni akarnak arról, hogy egyáltalán elkezdjenek.e bármit enni a függetlenség felé, még sok minden változni fog.
A nacionalizmust eltekintve azonban tényleg nagyon jó itt az élet. Az emberek többsége belátja, hogy itt bizony a Costa braván a turizmus a fő bevétel, ergo még akkor is jófej és kedves lesz veled mindenki, ha amúgy nacionalista, mert mégiscsak a megélhetése függ tőle.
A katalánok tapasztalatom szerint sokkal, de sokkal rugalmasabbak, mint a madridiak, és tényleg nagyon segítőkészek. Példa: az albérlet pénzt nem tudtam egy összegben vinni, mert nem adott ki annyi pénzt az automata, és a banki nyitvatartáson kívül érkeztem a bankhoz. Az iroda azt mondta, semmi baj, itt a kulcs, majd holnap elhozod a többit. Vagy nincs gond abból, ha az étteremben mondjuk nem az étlapon feltüntetett sült krumplit kéred köretnek, hanem mondjuk salátát. (nem vicc, nekem ebből korábban volt problémám).
Van pár dolog ugyan, amit nem értek...itt van mindjárt a Mercadona. A Mercadona egy Valecia melletti spanyol cég, akiknek hipermarket láncuk van szerte az országban. Itt a tengerpart mentén is van számos áruházuk, St Feliuben ahol lakom, 2 is. A Mercadona, annak ellenére, hogy ezen áruházai bizonyosan július.augusztusban produkálják a legnagyobb bevételt a turisták révén, vasárnaponként zárva van. És ünnepnapokon is. Ezzel szerintem rengetek pénzt veszít. Látom itt, hogy a Mercadona mellett a Lidl nyitva van, tolonganak az emberek vasárnap (különösen délután, amikor mindenki hazafelé indul pl. itt állnak meg útravalóért, az utolsó beszerezni való dolgokért) vagy ünnepnapokon mikor megérkeznek itt töltik fel a nyaraló élelmiszer és tisztitószer készletét...de a Mercadona akkor is megmarad spanyolnak, ha már sem madridban, se Barcelonában nem dívik a siesta, sem a vasárnapi zárva tartás. Megérteném, ha szezonon kívül zárva lenne...de ebben a 8 hétben szerintem az ilyen bevételkiesés megengethetetlen. persze ezt a közgazdász énem mondja, az emberi oldalát megértem, hogy pihenteti a dolgozókat, Vagy egyszerűen lusta műszak beosztást módosítani, nem tudom....
A katalánok másik nagy sajátossága a nyelvük. Még maguk a katalánok is elismerik, hogy a katalán olyan, mintha a franciát spanyolnak olvasnák. Ez kétségkívül így van. A katalán a provenszál egyik változata, nemcsak itt Spanyolországban, de pl. Andorrában is beszélik. Nekem személy szerint tetszik, és már küzdök, hogy megtanuljam. Nem lesz egyszerű, de menni fog J
Furcsa, hogy itt errefelé ugyanúgy merci-vel köszönnek, mint a franciák, pedig a grácies a köszönöm katalánul. Még Gironában is merciznek, de pl. Barcelonában már nem annyira...ezek a helyi szlengek is nehezítik a tanulást, de nem hátrálok meg J
Ha nagyon általánosan akarnám leírni az embereket, a katalánokról az első 3 szó között lenne az, hogy szorgalmasak. Itt nagyon lenézik a lustaságot, ha valaki katalánok közé keveredik, kb az első órában az összes lusta andalúzokról szóló viccet elsütik neki.
Én mégis, mindennel együtt nagyon kedvelem őket. Néha megesik, hogy felül kell írnom a korábbi véleményemet, és ezt most megteszem.
Katalónia, megszerettelek!

2 megjegyzés:

  1. "A katalán a provenszál egyik változata, nemcsak itt Spanyolországban, de pl. Andorrában is beszélik."

    Ezen azért lehetne vitatkozni, a nyelvészek két külön, de közeli rokon nyelvnek tartják. A "provanszál"-nak viszont két értelmezése van, ahogy a "kasztaliai"-nak is: egyrészt jelenti az az okcitán egyik, már a franciához közelebb álló nyelvjárását, másrészt magát az okcitán nyelvet is, ennek központi dialektusa valóban a katalánhoz áll a legközelebb, de annál valamivel szebb (inkább a spanyolra hasonlít).

    VálaszTörlés
  2. Üdvözlöm!

    Szeretném felvenni önnel a kapcsolatot! Itt az email címem: k.marcell0322@gmail.com. 21 éves vagyok autodidakta módon kezdtem tanulni a katalánt. Segítséget szeretnék kérni!

    VálaszTörlés