2013. július 19., péntek

Nyár a Costa Braván

Idemásolom a Határátkelőn megjelent postomat.Nyár a Costa Braván

Talán furcsa lesz elsőre amit leirok, de a helyieknek  a nyár valóságos rémálom.
Miért is?
Itt júliusban és augusztusban van a főszezon, amikor annyian vannak, hogy egy gombostűt sem lehet leejteni. És ez olyan dolgokkal jár, amihez a helyiek nincsenek hozzászokva, úgy mint:
-forglami dugók
-elterelések
-tömegek
-nem lehet egy jót sétálni a parton, és a kutyát sem lehet elengedni szaladgálni
-zsúfolt üzletek
-parkolóhely hiánya
-hangoskodás, különösen hétvégeken
Aki itt lakik az vagy hozzászokik, hogy nyáron zsúfoltság van, vagy nyárra elmegy egy nyugisabb heylre szabadságra. És ezt még akkor is igy gondolják, ha konkrétan mondjuk a megélhetésük függ egy-egy jó nyári szezontól...
Nyilván, aki szereti a prögést, az kiélvezheti a nyári hónapokat, mert pörgés aztán van!
De hogy is élik túl a spanyolok a nyarat?
Először is, ennyi légkondicionálót én még nem láttam. Itt mindne légkondicionált, az autók, az üzletek, a laskások, a tömegközlekedés -  minden.
Másodszor  sok spanyol cégnél bevezetik nyárra az úgynevezett „jornada intensivát”, ami azt jelenti, hogy csak naponta reggel 8 vagy 9 órától délután 2-ig vagy 3-ig dolgoznak. Ilyenkor általában elvárják a dolgozóktól, hogy ne menjenek ki egy órás ebédszünetre, hanem mondjuk csak röviditett szünetek vannak. Ez a jornada intensiva cégenként változó: van ahol a nyári szünte teljes idejére (juni közepétől szeptember közepéig), van ahol július és augusztus hónapokra, van ahol csak augusztusra korlátozódik.  A kifogás az, hogy meleg van, vagy valami hasonló, ami egyrészről igaz, de a kisördög nekem oilyenkor azt mdonja, hogy milyen vicces, hogy napi 6 óra alatt is el lehet végezni nyáron ugyanazt a munkát, amit máskor 8 óra alatt...persze sok esetben a munka volumene nyáron visszaesik, de ez nem mindig van igy.
Egyes gyárak teljes augusztus hónpra, de legalábbis 3 hétre bezárnak, leállnak a termeléssel.
Persze sok cég van, ahol nincs ilyen jornada intensiva, mert a cég profilja nem engetheti meg magának, vagy mert egyszerűen nem alkalmazzák. (pl. ahol én dolgozom, ott sincs)
Harmadszor a spanyolok nyáron minimum 2, de leginkább 3 hétre mennek szabadságra, a szabadságolási szezon julius közepétől kezdődik és augusztusban tetőzik. Az ország már eleve arra van berendezkedve, hogy augusztusban mindenki szabin van, senki sem elérhető, tehát augusztusban semmit se terveznek.
A spanyolok egyre nagyobb része, talán a válság miatt is, belföldön nyaral. Egyrészt nyilván, csodálatos tengerpartjaik vannak, és mi jobb annál, mint a playán üldögélni egy chiringitóban és inni a hideg cervezitát (magyarul a parton üldögélni egy büfében és inni a hideg söröcskét).

 St Feliu-i playa, még szezon előtt és a chiringito

Mostanában egyre többen mennek crusero-kra, azaz hajós nyaralásokra is. Egyrészt kedvező áron lehet már találni ilyen utakat, másrészt egy másfajta élményt nyújt.
Kisebb rész megy csak a hegyekbe, igaz, ott legalább nincs annyira meleg.
Igen, meleg. Sőt nem meleg, egyenesen forróség. Spayolország legmelegebb része Andalúzia (ha a két afrikai várost nem számitom), ezen belül is a Sevilla-Granada-Córdoba régió, ahol már juniustól 40 fokhoz közelit a hőmérséklet és nyáron a 45-46 fok sem ritka.
Nagyon meleg van a középső országrészben is, Madridban, Castilla La Manchában ráadásul ez  száraz meleg, nagyon éget a nap. A tengerpartokon meg ugyan nicns annyira meleg, mert a tenger felől egy kis szellő mindig hűti a levegőt, ellenben jóval nagyobb a páratartalom, tehát hiába zuhanyzol. 10 perc múlva már vágysz a következő hideg zuhanyra.
És mégis...
Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a Costa Braván lakhatok.  Egyrészt tavasztól őszig szinte mindne városban rendezvények vannak, szabadtéri koncertek, vásárok, versenyek, stb.
Mésrészt, azért nem utolsó szempont, hogy 5-kor, mikor kijövök a munkahelyemről, lemehetek a partra fürödni egyet. Itt azt érzem, hogy egy örök vakáción vagyok, ha itt lakok, ugyan hova kéne mennem  nyaralni?

A strand, amikor nyugalom van
Szeretem a nyári pörgést, de a szezon kivüli nyugalmat is.
A nyarat nyilván az itteni magyarok egy része a hazautazásnak szenteli, hiszen ha van otthon rokonod, barátaid, akkor ideális a látogatásra.  Én nem voltam otthon tavaly ősz óta, de idén nyáron sem megyek. Sőt, arra buzditottam a barátaimat, inkább ők jöjjenek ki hozzánk, szerencsére a szállást meg tudjuk oldani.
Sőt jobban belegondolva fogalmam sincs mikor megyek szabira, hiszen az is spanyol sajátosság, hogy minden hónapra jut valamilyen fiesta (országos, vagy tartományi) és ezeket már hétfőre vagy péntekre időzitik ( a spanyol kormány igy akarta lecsökkenteni az úgynevezett puenték számát, amikor is egy-egy csütörtökre, vagy keddre eső ünnep miatt a köztes napot mindenki kivette szabinak, és itt nem kell előtte vagy utána szombaton dolgozni, ugye). Szóval szinte minden hónapra jut egy 3 napos hétvége, amikor ki lehet kapcsolódni.
Tudom, hogy a nyár közeledtével sokan jönnek Spanyolországba, nekik néhány tipp:
 1. A fapadosok többésge Madridba vagy Barcelonába érkezik, ha valaki a Costa Brávára menne nyaralni, akkor innen megy busz az összes tengerparti faluba, de elég kedvező áron lehet autót is bérelni ha valaki nélkülözni tudja a párszáz eurós kauciót amit a bérlés ideje alatt zárolnak.
 2. A tengerparton sem mindenki beszél indegen nyelven, erre mindenképpen készüljünk fel. A legtöbb helyen viszont van angol nyelvű étlap is.
 3. Ne dőljünk be a tapasozásnak: nem győzöm elégszer mondani a tapas az, ami a pincér kezébe akad, amikor felszolgálja az italokat. Pár falatért 20 eurót otthagyni nem jó poén. A tapasnak felszolgált kis ételeket normál adagban inkább menu del dia-ban kérjük, ez 3 fogásos menüt, kenyeret és italt jelent egyben, az ár helytől és helységtől függően 10-20 euró között.
 4. FIGYELEM! Sok helyen, ha a teraszon akarod elfogyasztani amit kérsz plusz dijat számolnak fel, egy üditő igy akár 1 euróval többe is kerülhet. (nehogy már a pincérnek ki kelljen szaladgálni a rendelésekkel, vagy ha igen, akkor megkérik az árát)
 5. Borravaló: az általánosággal ellentétben Spanyolországban kevesebb borravalót szokás adni, nyilván a turisták ezt nem tudják, de normális esetben 1-2 eur plusz elég,  ha nem komplett menüt esztek, de ha csak egy-egy kv-ra vagy italra tértek be akkor 20-40 cent elég.
 6. Apropó kávé: a cortado a presszókávé, a cafe con leche pedig a kávé tejjel. A capuccionót vagy nem ismerik, vagy vlaami horror árat kérnek érte, mint kávékülönlegesség. Azt is fontos tudni, hogy a spanyol kávé fele kávé fele cikória, úgynevezett mezcla. Szóval aki kényes az ilyesmire, az olyan helyre térjen be ahol valamelyik ismert kávémárkát hirdetik.
 7. Szállás: mindent tudunk interneten intézni! Nem kell azért utazási irodákban hagyni egy vagon pénzt, hogy normális szállásunk legyen. Érdemes megnézni a keresőoldalakat, illetve valamelyik spanyolos Facebook csoportnál érdeklődni, biztos, hogy segítenek.
 8. A campingek nagyon jó szinvonalúak, nem a 80-as évek Balatonját idézik. És van lehetőség lakókocsit vagy bungalót is bérelni, tehát nem csak sátrazni lehet a itt.
 9. Ha úgy érkezel, hogy nincs szállásod egy „agencia immobiliaria”-ba kell bemenni (nagyon sok van) és érdeklődni a szállásokról (ők magánházak- lakások kiadásával foglalkoznak), illetve az oficina de turismo-kban (turista információs irodák) szivesen segitenek szállásügyben is.
 10. Július 1-től kezdődik a leárazás, aki ezt szereti, annak remek alkalom lehet vásárolni.
 11. A csapvíz iható, de ha köztéren egy kútból szeretnénk inni, figyeljünk, hogy ki legyen irva: „agua potable”.
 12. Ha a nevezetességeket is szeretnéd megnézni, akkor fontos, utánanézni, lehet –e előre az interneten jegyet foglalni igy elekrülhető a sorban állás. Szintén nagyon fontos, hogy ha bármilyen templomba mész be akkor vállat takaró öltözetben illik bemenni, illetve hosszú szoknyában vagy nadrágban. Férfiakra is igaz, hogy izomtrikó és a sort nem javallot- jobb esetben nem zavarnak ki, de adjuk meg a tiszteletet.
 13. Itt is igaz, hogy délelőtt 11 és délután 4 között ne nagyon legyünk napon,mert nagyon erős a sugárzás.
 14. A boltok egy része szezon közben is siestázik, tehát ne legyünk meglepődve, ha 2-től 4-ig minden zárva van. Kivételek mindig vannak, pl. egyes szuvenirboltok vagy nagy szupermarketek, illetve kiemelt turistaterületeken a boltok nem szoktak bezárni (pl. Barcelona belváros). Cserébe este 9-ig 10-ig minden nyitva van.
 15. A spanyolok nagyon rendes, nyitott és kedves emberek- mindent meg fognak tenni, hogy aki ide jön, az jól érezze magát.

1 megjegyzés:

 1. Szia. Nagy Balázs vagyok. Én Debrecenben élek és már régóta szeretnék a Costa Bravara költözni ott élni. Épp emiatt írok neked hogy esetleg tudnál ebben némi segítséget nyújtani így ismeretlenül is, még fizetnék is érte akár.
  Bocsánat ha zavartalak.
  Hola
  B.

  VálaszTörlés