2013. április 25., csütörtök

Sant Feliu de Guixols

Fent emlitett városkában van a mostani munkahelyem.
St Feliu (a továbbiakban rövidtsük) teljes neve fonetikusan igy ejtendő: Szan Felü de Gizsolsz- a zs az inkább valahol a cs és  a zs között van, amolyan katalánosan, ahogy a Xavit is ejtik.
A városka Girona tartományban, a tartományi székhelytől, Girónától 30 km-re délre található, Barcelónától északra 100 km. a statisztika szerint 21 ezren lakják, de lehet hogy aki a népszámlálást készitette, az augusztusban járt itt, mert holtszezonban tuti nincsenek ennyien. A város elég nagy területen terül el, nyugatról hegyek, keletről a Földközi tenger határolja.
És igen, katalánok- lennének, de mégsem, mert szerintem errefelé sokkal több a külfölsi, mint a helyi. Hollandok, brittek, franciák és oroszok vannak a legtöbben, katalánul itt csak elvétve beszélnek.
Van egy nagyon érdekes hangulata a helynek. A tengerpartján van kikötő, egy kis területen strand, és mivel egy öbölben fekszik, két oldalról sziklás ormok óvják a hajókat és a fürdőzőket az erpsebb hullámoktól és a viharoktól. Ez a táj egészen egyedi hangulatot ad a helynek, pláne, hogy  ha a tenger a hátad mögött, akkor a Casinót látod szemből, meg van it tmég egy régimódi vidámpark...az egész olyan, mintha itt ragadtak volna a 30-as évek. Egy picit Monaco, egy picit Málaga, és mégis mindez nagyon kicsiben. ha a tengerpartól elindulsz a belvárosba (felfelé, szó szerint, mert emelkedik az út végig), hangulatos, szük kis utcácskékon vezet az út, természetesen macskakővel, ahoyg kell. Aranyosabbnál-aranyosabb üzletek, kávézók és éttermek várják a vendégeket. Ugyanakkor érdekes, az a csillogó "shopping" hangulat itt nincs, de az ott van a szomszédban Platja D'Aron, ami a Costa Brava egyik legfelkapotabb üdülőhelye ( a másik ugye Lloret de Mar). Azt azért nem állitanám, hoyg itt nem lehet vásárolni de nicns 2 kilóméteres bevásárlóutca.
van viszont vasárnaponként Mercadillo, ami a veresi vásárra emlékeztet, van itt minden, mint a búcsúban...ja, merthogy ez amolyan békebeli búcsúhangulatban zajlik.
Az emberek vasárnap reggel kisétálnak a partra, nézelősnek, vásárolgatnak a mercadillón (kirakodóvásár, bár én kinaipiacnak nevezném), kiülnek a terracitákba kávézni, fagyiznak a mólónál, a gyerekek meg közben a mini vidámparkban szórakoznak.
Ami a mindennapi életet szolgálja, van itt két Mercadona, Lidl, Schleker, meg persze rengeteg kis üzlet. Ja, van kinai áruház is, szóval ott meg ami nicns, az nem is létezik :)
Gyorsétermek nincsenek, kebabos van, és vannak nagyon jó kis tapas bárok. Ja, és itt valami maitt nagyon sok a pizzás, az emberek erre nagyon pizzások.
Aki gyorsétterembe vágyna, annak Mc Donald's Platja D'Aroban, Burger King meg Gironában van. De kérdem én, ki vágyna a mekibe, mikor egy menü áráért itt egy malomkerék pizzát kap? Vagy egy mekis menü áráért itt is megeszik egy menüt hétköznap?
Ha valakinek ez még mindig nem elég és még extrémebb bevásálásra vágyik, akkro a szomszéd faluban, Platja D'Aroban van Decathlon, Aldi, Jysk, Bershka, Punto Roma, Tezenis, Benetton, Intimissimi, Calzedonia, Marcfranc (több is, de ehhez vastag pénztárca kell), Marypaz, valamint számos kinai étterem (igen, Wok is), de van Thai, török, olasz, és indiai is. Ja, és van multiplex mozi meg bowling is meg vidámpark, meg aquapark is (ez utóbbit még nem fedeztem fel, de van).
St Feliu a szomszédos Platjánál kicsit régiesebb hangulatot áraszt, itt is vannak őjabb épitésü házak, de vlaahoyg sokkal több régi, emeletes héz maradt meg, valahogy nem árasztották el annyira az pitkezések ezt a falut. Ahoyg az útpn Platja felé mész az már valóban egy őjabb városrész, ahol igenis vannak tágasabb parkok, újabb házak, de St Feliu mindezzel együtt megőrizte a XX század eleji báját.
Szóval St Feliuben dolgozom jelenleg, de a cég általá bérelt apartmanban lakok Platján, szemérmetlenül gyönyörü helyen, a teraszom a kikötőre néz, félelmetesen szép a látvány. De már nem sokáig leszek itt, ha minden jól megy, akkor holnap aláirom az albérlet szerződést, és átadják az új bérleményem kulcsait, és Jani meg költözik a macsekokkal jövő héten! De addig sem kiabálom el, hiszen még ncisnenek a kulcsok a kezemben :)



5 megjegyzés:

  1. megkérdezhetem hogy hova valosi vagy? csak mert a veresi piachoz hasonlitottad a mercadillot :)

    VálaszTörlés
  2. ilyenkor neha megis ugy erzem, hogy csak menni kene kulfoldre :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) én nem bántam meg, még akkor is, ha eleinte vannak nehézségek:)

      Törlés
  3. Budapesten születtem, de 1995-ben kiköltöztünk Veresegyházra, a testvéremmel és az édesanyámmal- a mai napig ott van házunk :)

    VálaszTörlés
  4. en fóti vagyok :) ugyhogy jártunk többször is Veresre piacra, a pékségbe ahol ugye még éjjel is lehetett kakaóscsigát venni, na meg az Édenkerte kajálni...hmmm :)

    VálaszTörlés