2013. március 8., péntek

Mi hiányozna Spanyolországból?

A tegnapi Határátkelős postom.

A minap egy Facebook csoporton és a Határátkelő mail listán is felvetődött a téma, hogy mi hiányozna innen Spanyolországból.
Megpróbálom összeszedni néhány mondatban.
Nehéz objektívnek maradni, mivel én nagyon szeretem ezt az országot, szeretek itt lenni.
Nagyon hiányozna, hogy itt Madridban max. 3 hónap a tél, hogy a leghidegebb -4 fok volt, hogy februárban már nem mindig kell télikabátban járni, és hogy  a tavasz hamarabb érkezik, a nyár hosszabb és az ősz is..a tél tényleg csak december-január, és mondjuk február egy része.
Hiányozna az infrastruktúra, a fejlett közlekedés, hogy gyorsan és egyszerűen el lehet jutni bárhonnan bárhová, hogy a közlekedési eszközök tiszták, rendezettek.
Hiányozna a sok zöld park: a Madrid belvárosát bejáró turisták nem nagyon tudják, de a külső kerületekben (Campo de las Naciones, Arturo Soria, Valdecarros) és a Madrid környéki városokban (Coslada, Alcobendas, Alcalá, Rivas Vaciamadrid, stb. ) rengeteg zöld park van, játszóterekkel, kutyafuttatóval, stb. Szintén hiányoznának a szabadtéri kondigépek, ahová bármikor bárki mehet gyakorolni, erősíteni. Hiányozna az, hogy még a legkisebb faluban is van polideportivo municipal, vagyis sportközpont, ahol focipálya, kosárlabda pálya, uszoda, tenisz- és padelpálya, stb. van.
Hiányozna az, hogy itt minden kerületben (faluban) van idősek napközi otthona, ahol szakképzett személyzet foglalkozik az idősekkel, programot szerveznek nekik, nem hanyagolják el az embereket, azért mert idősek. Itt az idősebbeket nagyon tisztelik, és az idősek is sokáig nagyon aktívak. Itt nyugdíjasok is járnak túrázni, kirándulni, és a legtöbb nagy cég felismerte, hogy különösen most, a válság idején a nyugdíjasok, akik ugye mindenképpen rendszeres havi jövedelemmel rendelkeznek, tehát potenciális vásárlóerőt képviselnek.
Hiányozna az, hogy itt a gyerekekre is gondolnak: az iskolában, vagy a colegio infantil (gyermekek iskolája, ahová már 6 hónapos kortól járhatnak a gyerekeke, persze ez nem ingyenes) már minden gyerek egészen kicsi kortól nyelvet tanul (persze ez sem volt mindig így, ezért van az, hogy a spanyol felnőttek többsége nem beszél nyelveket), ezen kívül egészen kicsi kortól sportra nevelik a gyerekeket. A gyerekek itt is potenciális célpontok, már ami a fogyasztásélénkítést illeti, de hát hol nem? Itt is az üzletek polcán a chuhcería (nassolnivaló: édességek, chipsek, stb.) nekik megfelelő magasságban van elhelyezve, de ha nem csak ezt nézem, akkor az összes világmárkának megvan a maga gyerek ruha áruháza is: Zara Kids,  vagy a Kiddy’s Class (ez a Cortefielé) és még sorolhatnám.
Hiányoznának a gyönyörű városok: hiányozna Sevilla, Segovia, Toledo, hiányozna, hogy 96 perc alatt AVE-val (gyorsvasút) a tengerparton lehetek, hiányozna a rengeteg tengeri étel: a tintahal, a rák, a kagylók sokasága, mindez ugyanolyan árban, vagy esetenként picit olcsóbban hozzáférhető( fajta függő), mint  a húsfélék (szintén fajtafüggő).
Hiányozna a reggelizés kultúrája: itt nem a metróban rohanva kapod fel a péksütit, hogy aztán az automatából vett kávéddal gyorsan befald (miközben az íróasztalodnál ülve már dolgozol valamin), itt rászánnak 15-20 percet arra, hogy elszürcsöljenek egy kávét, megegyenek mellé egy croissan-t, vagy egy tostada con tomate-t (pirítós darált paradicsommal és olívaolajjal), miközben vagy beszélgetnek, vagy elolvassák az aznapi újságot. Hétvégén aztán még több időt töltenek a kávé mellett a teraszokon üldögélve.
Hiányozna a chorizo (a jamón serranót, a helyi sonkát nem szeretem), hiányozna az olívabogyó, és egy csomó finom étel.
Hiányoznának a szezonvégi kiárusítások, itt nagyon jól tudják, hogy kell leértékelni a ruhákat, cipőket, egyebeket.
Hiányoznának az itteni barátok, ismerősök. Hiányoznának a megszokott boltjaim.
Hiányozna az, ahogy itt az emberek ki tudnak állni a vélt, vagy valós igazukért. Itt mindenki mindenért kivonul az utcára, mert ha joga van hozzá, akkor él is vele. itt nem lehajtott fejjel kullognak az emberek, hanem emelt fővel állnak ki a legnagyobb blődség mellett/ellen is, ha arról van szó. Nem csak az utcára vonulás, de a fogyasztó védelem is nagyon erős: az emberek a legképtelenebb dolgokban fordulnak a fogyasztó védelmi szervekhez (OCU, OMIC, stb.), mert lehet, hogy nincs igaza, de joga mindenképpen van hozzá, hogy jelezze, ha valamivel nem ért egyet. Azt hiszem, ezt is megtanulhatnánk tőlük…
Hiányozna az, hogy itt egymást segítik az emberek, nincs az a fokú fúrás-irigykedés.
Szóval annyi minden hiányozna, hogy remélem, egy ideig mindezeket nem kell nélkülöznöm, és még jó sokáig élvezhetem a második hazámat.
Ja, és hiányozna az Hala Madrid J

2 megjegyzés:

  1. Jó lenne, ha ezt a postot azok is elolvasnák, akik a GyakoriKérdések.hu-n olyanokat írogatnak, hogy a "spanyolok milyen csórók" és "mennyire rossz ott a helyzet", meg hogy a "spanyol nyelv nem jó semmire". Csak tartok tőle, hogy pont az ilyenekhez nem jut el, akik tanulhatnának belőle és nem csak az előítéleteiket szajkóznák, amit hallanak/olvasnak a magyar médiában.

    VálaszTörlés
  2. Most megint eszembe jutott, hogy írod, ott csak két hónapos a tél – itt meg már éppen az ötödik hónapja tart... :(

    VálaszTörlés