2011. november 22., kedd

Útba igazítás

A hét végén "fogadó órát" tartottam a határátkelő facebook oldalán, ahol mindenki feltehette a Spanyolországi léttel kapcsolatos kérdéseit. Nagyon élveztem, be kell, hogy valljam nagyon jól esett, hogy ennyi embert érdekel a spanyol téma, még akkor is, ha sajnos, tetszik nem tetszik, jobb őszintén eltántorítani valakit egy meggondolatlan kijöveteltől és egy kudarctól, mint lefesteni egy nem valós képet.
Mi is a valós kép?
Kb. 3 évvel ezelőttig, aki kijött Spanyolországba az nagy eséllyel hamar talált munkát, vagy a vendéglátásban, vagy az építőiparban, vagy bármely olyan szegmensben ahová spanyol nem tette be a lábát (pl. takarítás, lakatos munkák, stb.). A világ azóta nagyot változott, és ma a gazdasági világválság kellős közepén sajnos már nem ilyen rózsás a helyzet. Eleve 20%.os munkanélküliség van, azaz borzasztó nehéz állást találni, és ehhez jön még az 5,1 millió bevándorló aki ma Spanyolországban él. Ezeknek az embereknek jelentős része latino akik uralják a vendéglátós munkaköröket (legalábbis itt Madridban), illetve ne feledkezzünk meg arról a 830 ezer románról, akik az építőiparban a logisztikai raktárakban vagy a takarításban dolgoznak (és sok egyéb helyen- a románok rendkívül szorgalmas és jó munkaerő, gyorsan tanulnak spanyolul és általában beszélnek ezen kívül franciául is, de rájuk a későbbiekben szánok egy külön postot mert bámulatos az összetartásuk). A munkanélküliek nagy százaléka az építőiparból, illetve a szakmunkás rétegből kerül ki. Ma egy szál bőrönddel, "majd csak találok valamit" elven, nyelvtudás nélkül kijönni elég kockázatos dolog, durvábban fogalmazva egyenesen őrültség- kivéve, ha ismerőshöz jössz, ki mindent elintéz neked. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy itt mennyire fontos tudni a nyelvet, még akkor is, hogy ha esetleg a munkád során sosem kell majd használni- de a mindennapi életben igen, és ha csak nem vagy olyan szerencsés, hogy van spanyol tolmácsod, vagy valaki aki ebben állandóan segít, akkor itt hamar elveszettnek fogod érezni magad. Ha amúgy van még csiszolnivaló a nyelvtudásodon (vagy esetleg a párod nem beszéli még a nyelvet, de Te igen), akkor sem kell kétségbeesni: ha már itt élsz akkor majd önkormányzatnál(ayuntamiento) lehet érdeklődni ingyenes spanyol nyelv tanfolyamokról külföldiek részére.
Milyen munkakörökben érdemes mégis próbálkozni?
- bármilyen olyan munkakörben, ahol szakképzett, nyelveket beszélő embereket keresnek.
- informatikai terület
-nyelvtanári terület
Dél-Spanyolországban talán lehet esélyed a vendéglátás vagy a turizmus területén, de csak akkor ha extra kvalitásaid vannak, esetleg 2-3 nyelvet beszélsz és több éves nemzetközi gyakorlatod van, máskülönben itt sincs, mert ugyan a statisztika szerint az idei kimagaslóan jó év a spanyol idegenforgalomban, de "van miből meríteni" ha új embert kell felvenniük a cégeknek, akár konyhai munkára vagy szobalánynak.
itt is igaz, hogy nem árt tudni spanyolul az idegen nyelvek ismerete mellett. ha az angol a szaknyelvet, akkor van esélyed, ha a jellegzetes kelet-európai akcentus nélkül beszéled a nyelvet- a spanyoloknak megvan az erős spanyol akcentusuk, nincs szükségük olyanokra, akik szintén akcentussal beszélnek, de ha billingüe vagy (vagyis kétnyelvű) akkor eséllyel pályázhatsz.
Hol érdemes keresni? Mindenképpen első körben a nagy állásportálokon, ezek:
infojobs.net
infoempleo.com
monster.es (itt a monster nem olyan elterjedt, de érdemes megnézni)
Valamint a nagy munkaerő közvetítő clgek honlapjai:
adecco.es
randstad.es
manpower.es
hays.es
flexiplan.es
pagepersonnel.es
michaelpage.es
robertwalters.es
(ez utóbbi kettő főleg vezető pozíciók keresésére alkalmas)
Illetve vannak helyi erők is:
conciliat.es
selectiva.es
ha nem interneten nézel állást, akkor jó megoldás lehet még a várost járva az üzletekben kitett esetleges álláshirdetésre bemenni.
Ha a kereskedelemben szeretnél lehelyezkedni, vagy az élelmiszer nagyáruházaknál, akkor itt nézz körül:
elcorteingles.es
carrefour.es
mercadona.es
alcampo.es
dia.es
ahorramas.es
viszont itt számíts arra, hogy nagy a túljelentkezés, egy-egy állásra több száz jelentkező van, sok a kvalifikált (szakirányú végzettségű) jelentkező.
Jó ötlet lehet a linkedin.com-on keresni, ez egy szakmai közösségi portál.
Arra azonban számíts, hogy amikor esetleg interjúra behívnak, nem annyira rugalmasak-általában azonnal vagy másnap kell menni és nemigen nézik jó szemmel, ha nem vagy azonnal elérhető. Velem kétszer is előfordult, hogy azért nem vettek fel egy állásra, mert nem tudtam a következő nap elmenni egy interjúra. Érdemes referenciákkal készülni, sok helyen kérik.
A helyzet ma annyiban különbözik, mondjuk a 3-5 évvel ezelőttiről, hogy míg anno maximum a bevándorlókkal voltál versenyben egy-egy szakmunkás állásért akkor ma ugyanúgy a spanyolokkal is versenyezned kell. 5 éve szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy spanyol dolgozzon takarítóként, pincérként, vagy egy építkezésen. (kivételek persze mindig is voltak és lesznek). Ma a válság idején a spanyolok is megkötik a kompromisszumokat és olyan állásokra is jelentkeznek, amire korábban sosem jelentkeztek volna.
Magyarként egyetlen előnyöd a képzettséged, vagy az extra nyelvtudásod lehet, vagy ha olyasvalamiben vagy tapasztalt, amiben itt nem sok ember. Viszont ha egyszer bekerülsz egy helyre, onnan megnyílik az út, könnyebben találsz újra munkát, ha a szükség úgy hozza, vagy könnyebben váltasz állást. Általában, tapasztalatom szerint egy átlagos magyar ember sokkal szorgalmasabb és nagyobb munkabírású, illetve lelkiismeretesebb a spanyol kollégáknál- mi amit elkezdtünk véghez is visszük, csak azért, mert van még egy 2 perces valami nem fogjuk leejteni a tollat a munkaidő végén, és nem hagyunk semmit a következő napra- és ezt itt nagyon értékelik. Persze, ez is általánosítás, de nekem ez a tapasztalatom.
A kiválasztási folyamatról tudni kell, hogy sokszor hónapokig elhúzódik, mivel itt semmit sem sietnek el, aztán mikor hirtelen sürgősen kell az új munkaerő, akkor azonnal kell kezdeni.
Dióhéjban ennyi, várom a következő fogadóórát, illetve, ha bármilyen ötlet, kérdés merül fel, amiről szívesen olvasnátok, akkor írjatok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése